Вести

Михајловић: Циљ опозиције урушавање владавине права

Потпредседница Владе Србије и чланица Председништва Српске напредне странке (СНС) Зорана Михајловић изјавила је да Драган Ђилас и остали лидери опозиционог Савеза за Србију најављују урушавање владавине права као циљ деловања опозиције у Србији и отворено прете инвеститорима у Србији.

"Ђиласове претње посебно се односе на уговоре са стратешким партнерима из земаља као што је Кина, с којима Србија има традиционално добре, а захваљујући председнику Александру Вучићу и Влади Србије, и све боље економске односе. Србија је данас земља која је повратила свој међународни углед, захваљујући одговорној и кредибилној политици, а не каприциозним претњама које немају везе с бољим животом грађана, већ исклључиво са кампањом једне политичке опције", додаје Михајловић.

Она истиче да је Ђилас имао довољно времена и прилике да уради нешто добро за српску економију и побољшање животног стандарда грађана, и да грађани Србије немају кратко памћење.

"Поред тога што покушава да убеди људе како ће радити другачије него кад је био на власти, кад се превасходно бавио увећањем сопственог богатства, Ђилас заједно са осталима из Савеза за Србију, шаље опасне поруке о томе како у Србији, ако би дошао поново на власт, више ништа не би било сигурно и да би држава била претворена инструмент у његовим рукама", наводи Михајловић.

Нема оправдања, назовимо насиље правим именом

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић истакла је данас, поводом 25. новембра, Међународног дана борбе против насиља над женама, да сви морају много више да раде на промени размишљања и стереотипа, да нема места оправдањима те да насиље треба назвати правим именом.

"Када је у једној години убијено 30 жена, а међу младима у друштву владају ставови да један шамар није насиље или да је насиље приватна ствар, да је оправдано понекад ударити партнерку или да је сексуално узнемиравање прихватљиво као вид шале, значи да имамо проблем и да морамо много више сви да радимо на промени размишљања и стереотипа. Нема места оправдањима, назовимо насиље правим именом", истакла је Михајловић.

Михајловић је, поводом Међународног дана борбе против насиља над женама и почетка глобалне кампање "16 дана активизма против родно заснованог насиља", истакла да насиље не познаје друштвене ни економске границе и да угрожава достојанство и сигурност сваке жене, остављајући тешке последице.

"Статистика јесте суморна, али само заједничким радом и координисаним активностима свих надлежних институција можемо је мењати", рекла је Зорана Михајловић.

Како је додала, важно је и да се едукују грађани о томе колико је насиље штетно и присутно.

"Да покажемо више емпатије и бриге и да децу одмалена учимо да поштују једни друге и да насиље није начин да се реше конфликти. Једино негујући културу ненасиља стварамо боље друштво у ком ће будуће генерације одрастати", поручила је она.

Михајловић је додала да се Србија и ове године прикључила светској кампањи "16 дана активизма против насиља над женама", те да ће у Београду и градовима широм Србије током кампање у наранџасто, званичну боју ове иницијативе, бити осветљене бројне знаменитости.

Такође, у Народном музеју ће 29. новембра бити отворена виртуелна изложба са циљем подизања свести јавности о овом проблему.

"Насиље над женама и девојчицама, било да је оно физичко, психичко или економско, јесте огроман проблем сваког друштва, па и нашег, и одговорност је свих нас. Важно је да не затварамо очи пред насиљем, да пријављујемо насилнике и да жене охрабримо и подржимо у тој борби".

"Важно је и да о томе не говоримо само данас и наредних 16 дана, већ током целе године", закључила је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг