Вести

Михајловић: Чукару Пеки ће бити зелени рудник

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Метовници код Бора, где је потписан уговор о реконструкцији и изградњи водоводне мреже, да рударење није само експлоатација и прерада руде, већ и побољшање животног стандарда свих људи.

Михајловић се након потписивања уговора, за чију реализацију је компанија Зиђин Мајнинг донирала милион евра, обратила и мештанима Метовнице и других села.

"Ово јесте важан дан, зато што није рударење, што ви најбоље знате само руда, рудник и експлоатација, него и живот људи који тамо раде и свих који живе у овом округу. Циљ државе је да људи имају боље услове за живот, да око 300 деце овде има услове за школовање, да имају воду, путеве, струју, а сутра и посао. Овим уговором обезбедиће се да свака кућа до новембра добије чисту, пијаћу воду", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла значај новог рудника Чукару Пеки који ће бити отворен на јесен.

"То ће бити зелени рудник, другачији од свих, чијим отварањем ћемо по производњи бакра бити други у Европи и учествоваћемо са 18 процената укупне производње. Подсетићу да су раније предлагали да се РТБ Бор затвори, а ми смо успели да га одржимо и да буде успешнији. До сада је у опремање рудника Чукару пеки уложено пола милијарде евра", рекла је Михајловић.

 

Крајем августа јавни позив за соларне панеле

Михајловић је најавила да ће крајем августа или најкасније у првим данима септембра Министарство расписати јавни позив за субвенционисање уградње соларних панела.

"План је да јавни позив за субвенције за уградњу соларних панела протекне исто као претходни о повећању енергетске ефиканости, односно замене столарије. То су битни пројекти који ће трајати и неколико година. Други јавни позив за замену столарије поновићемо крајем децембра ка свим локалним самоуправама", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да ће Министарство и у наредној години обезбедити средстава за субвенције.

"Неће бити крај после једног или два позива. Ово је велики национални пројекат. Планирамо да наредне године имамо 100 милиона евра за замену столарије и да сви грађани и грађанке који годинама уназад нису могли да промене прозоре, ураде изолацију или замене кров, сада то могу да ураде", рекла је Михајловић.

 

О пројекту "Јадар": Држава неће урадити ништа против воље народа, све друго су неистине и лажи

Михајловић је изјавила да није извесно да ће бити отворен рудник у Јадру, без обзира на количину јадарита који не постоји нигде у свету.

"Истраживачка права постоје од 2004. године. Много неистина и лажи слушамо по том питању и то од истих људи који су тада дали право о истраживању, а сада говоре како је то највеће зло за Србију. Држава неће направити ниједан корак док се студија о процени утицаја на животну средину не буде завршила. Оно што је јасно је да тамо постоји 158 милиона тона резерви. Али, да ли ћемо се определити на крају за рудник, о томе ће одлучити гарађани на референдуму", рекла је Михајловић.

Михајловић истиче да је у томе и проблем, јер појединци не могу да стичу политичке поене када је све, као у овом случају отворено и јасно.

"Све што чујемо од Ђорђевића и Обрадовића је политиканство. Нема слова истине. Нападају нас све време да смо потписали уговор, уговор не постоји. Причају да ће бити уништене реке, а нико још не зна какав ће бити утицај на животну средину. Приче о паравојним формацијама су ту да плаше грађане. Да ли ико верује да је тако нешто данас у Србији могуће", упитала је Михајловић.

Михајловић је рекла да је битно да грађани знају и ко изговара такве неистине.

"Млађан Ђорђевић је човек који је био заменик директора Народне канцеларије у време док је Тадић био на власти и у време када је Рио Тинто дошао. Када је 2007. године био заменик министра за национални инвестициони план, Рио Тинто је добио право за истраживање. Дакле, о томе причају они који су давали дозволе овој компанији", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг