Вести

Михајловић: Динкићев резултат - економска пропаст

Лицемерно је да солидарни порез критикује Млађан Динкић, који је “промашио” предвиђање пореских прихода у буџету за 2013. за готово 100 милијарди динара.

Али, хаотично разбацивање друштвеног новца ради дизања сопственог рејтинга није ништа ново када је у питању лидер УРС-а. СНС сматра да штедња треба да буде наш стил живота и то у свим областима, а стезање каиша је потребно тамо где се нерационално трошило - поручује у разговору за Данасову „Изборну грозницу“ Зорана Михајловић, потпредседница Српске напредне странке, реагујући на потезе и ставове УРС у овој кампањи.

Ипак, да ли је увођење солидарног пореза дало резултате и да ли су некоме на основу те мере увећане плате?

- Солидарни порез односи се само на примања у јавном сектору, где су плате далеко више него у приватном сектору а радно место је скоро загарантовано. Да подсетим да се Динкић, док је био у влади, залагао и за замрзавање плата и пензија.

Шта је суштина реформи које предлаже СНС и да ли ће последица бити отпуштање радника?

- Они који тврде да ће реформе резултирати масовним отпуштањима избегавају да кажу да је у њихово време изгубљено око 400.000 радних места, а да су озбиљне, структурне реформе изостале. Важно је да до краја јуна створимо законски оквир за све реформе које је неопходно реализовати, без обзира на цену коју ћемо платити због тога. Јавна предузећа морају постати одрживе и профитабилне компаније.

Кажете да имате планове како да запослите људе. Зашто то до сада нисте учинили?

- Приоритет нам је да од грађана добијемо пун мандат како би смо створили темељ за Србију у којој ће се стално повећавати запосленост, расти животни стандард и грађани имати још бољу социјалну заштиту. С новим мандатом ћемо се, уз неопходне тешке потезе које ћемо морати да повучемо, изборити да се отвори простор за нове инвестиције, нова радна места и повољну пословну климу, за домаћа и страна предузећа, али и за самозапошљавање.

Да ли странцима и даље треба давати субвенције по сваком раднику, што заговара УРС?

- Субвенција ће бити, али најважније је то што ће инвеститори бити равноправно третирани. Они ће у наредне две године имати велике олакшице од државе уколико заиста запосле стотине радника, а не да се деси да добијају 10.000 евра по запосленом, пошто су прво отпустили све раднике па потом исте запослили.

Па, да ли је онда искључена постизборна коалиција са УРС?

- Ми на страначким органима нисмо још разговарали о постизборним коалицијама. Довољно смо снажни да на својим леђима понесемо све промене које треба да спроведемо. Најважније, и питање свих питања, јесте како да сваком грађанину у Србији што пре буде економски боље.

Кажете да је Млађан Динкић имао шансу, али да је није искористио.

- Динкић је био у скоро свим владама на водећим позицијама када је реч о финансијама или привредном развоју, а када се све сабере, резултат је системска економска пропаст земље.

Шта мислите о јавним радовима, што предлаже УРС?

- То није никаква иновација. Треба створити услове да јавни радови имају смисла. Реализовати их како би само били добра слика за вести, а без правог интереса и јасне користи за све учеснике, било би ново трошење ресурса. Они ће бити планирани као системски део програма, посебно у области екологије, чишћења Србије, пошумљавања, изградње заштитних дрвореда уз ауто-путеве и регионалне путеве.

Како оцењујете рад бивше министарке Верице Калановић?

- Добро и коректно смо сарађивале док смо заједно биле у Влади, посебно на решавању проблема са топланама. Наша два министарства заједнички су припремила уредбу о ценама грејања.