Вести

Mихајловић: Добили су новац, нека граде

Грађевинарство и саобраћај су запуштени, али ћу се максимално потрудити да у њима буду остварени резултати, каже потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић.

Михајловићева, која је и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је за ТВ Пинк рекла да су ти сектори запуштени и да је и у енергетици било пуно проблема, али да је успостављен систем, а да се сада покушава подићи "грађевинарство на ноге".

Говорећи о изградњи деонице Уб - Лајковац на Коридору 11, Михајловић је подсетила да се та деоница гради готово пет година и финансира из буџета Србије.

Михајловић је објаснила да су инспекције биле на тој деоници, да ће разговарати са представницима Путева Ужице и Планума, да очекује налажење заједничког језика, али да додатног новца неће бити, док ће дуговања бити исплаћена. 

У уговору стоји да се плаћа аванс од 15 одсто извођачу радова, а да се остатак новца даје тек годину дана након завршених радова, објаснила је она и додала да су та два предузећа као извођачи добили 65 одсто новца, чак и више од средстава предвиђених уговором. 

Министарка је најавила да ће закон о планирању и изградњи бити у скупштинској процедури до краја месеца и да ће се грађевинска дозвола добијати у року од 28 дана. 

Михајловић је рекла да је пуно крађа на пругама и рампама и да су упозорени сви који управљају возовима, али да железница мора брже да реагује и да је уговорем састанак са железницом. 

Један од приоритета је безбедност у путном и железничком саобраћају, а циљ је да 2017. ниједно дете не погине у саобраћају, истакла је Михајловић, подсетивши да је прошле године погинуло 12, а до маја ове године четворо и да за 40 одсто мора бити смањен број саобраћајних незгода. 

На питање да ли ће бити смена у "Путевима Србије" "Железницама" и "Коридорима", Михајловић је одговорила да ће резултати определити опстанак сваког директора и да је најважније да планови буду реализовани. 

Министарка је оценила да је систем српског ваздухопловства уређен и да верује да ће бити омогућени летови за Америку. 

Она је истакла да постоји потреба за изградњом 42.000 станова за војску и да се разговара са једном од арапских компанија. 

Михајловић је прецизирала да има милион и по нелегално изграђених објеката и додала да то питање мора да се реши.

Говорећи о путној и железничкој инфраструктури, Михајловић је нагласила да Коридор 10 мора да буде завршен до краја 2016. године, а да, када је реч о Коридору 11, верује да ће бити обезбеђено финансирање од Пожеге до Бољара. Она је подсетила на изјаву премијера Александра Вучића да коридори морају бити завршени до краја 2016. године и најавила да ће грађевинска индустрија бити упослена, подсетивши на радове на обилазници око Београда и на пројекту "Београд на води".