Вести

Михајловић: Држава ће обезбедити довољан број радних места за све

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Врању, где је организован пријем грађана, да је највећи део тросатног разговора био посвећен проблемима који су у вези са напајањем електричном енергијом, запослењем и комуналним проблемима.

Михајловић је рекла да ће грађани на сва питања и проблеме које су изнели у директном разговору која су у надлежности Министарства рударства и енергетике, али и оних питања која су у надлежности других министарстава, локалних самоуправа или јавних предузећа добити одговоре писаним путем.

"Пријем грађана у Врању је нешто што смо организовали први пут још док сам водила Министарства енергетике, развоја и заштите животне средине, наставили смо и у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, и сада смо кренули из Врања. Ову праксу настављамо и у другим градовима, јер су сви важни, без обзира на број становника, јер желимо да чујемо проблеме са којима се грађани суочавају. Следећи пријем биће у Ужицу, након тога у Зајечару и биће, као и сада, присутни државни секретари, помоћници, представници ЕПС-а, ЕМС-а, "Електродистрибуције Србије", "Србијагаса". Људи су се жалили и на честе прекиде у снабдевању електричном енергијом. То је проблем са разуђеним деловима свуда у Србији, не само у Врању. Велики новац ће бити уложен у повећање стабилности и безбедности нисконапонске мреже, минимум 100 милиона евра", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да сви заинтересовани који су желели да изнесу свој проблем, а данас нису дошли на пријем, могу да доставе документа Министарству.

"Искуство каже да смо раније успевали да решимо око 90 одсто проблема које су нам грађани саопштавали у директном разговору. Није све било у вези са ресором, било је питања о запослењу, о комуналним проблемима, а ми ћемо позвати све надлежне како би људи добили одговоре. Нека решења и рокове смо већ донели. Били су људи из "Геокса", и представници синдиката и неколико запослених. Оно што могу да кажем је да без обзира на исход и на то да ли ће ова компанија остати или не, држава ће обезбедити довољан број радних места за све. Ова компанија је имала глобалне проблеме, иако је у Србији пословала добро, али оно што је најважније је да ће држава обезбедити посао, а како се зове послодавац то је мање важно и то сам рекла и људима у очи", истакла је Михајловић.

 

Уговори са грађанима о замени столарије крајем августа

Михајловић је рекла да ће пројекат о повећању енергетске ефикасности трајати наредних неколико година и да ће бити потребно између 100 и 150 милиона евра годишње.

"Сада локалне самоуправе расписују позиве ка компанијама које ће учествовати у замени столарије, сви подаци су јавно доступни, постоје јасно дефинисана правила за то које компаније могу да учествују. Након тога иде позив ка заинтересованим грађанима, који се са профактурама јављају општинама или градовима. Очекујемо прве уговоре са грађанима крајем августа и да пре почетка грејне сезоне буду завршени радови", рекла је Михајловић.

Михајловић је поновила да ће почетком септембра бити расписан и јавни позив за субвенционисање куповине соларних панела.

"И тај позив ће бити по истим принципима као и за замену столарије. У оба случаја ће држава обезбедити 50 одсто средстава, а 50 процената ће плаћати грађани. Новца има довољно, позивам све да се пријаве, јер је неопходно да смањимо потрошњу топлотне и електричне енергије", рекла је Михајловић.

 

Диверзификација снабдевача гасом кључна за стабилност државе

Михајловић је рекла да је Србија већ диверзификовала гасне руте, али да је диверзификација снабдевача овим енергентом кључна за безбедност и независност.

"Јако је важно за нас да, као у саобраћају, будемо регионално повезани, и да тако урадимо и када је у питању гас. Радови на интерконекцији Ниш-Димитровград ће вероватно почети у септембру, то се односи и на део ка Врању. Такође, требало би да више радимо на гасификацији Србије и да домаћинства у већој мери користе овај енергент. Правили смо компарацију трошкова, колико је просечном домаћинству потребно да се прикључи на гас, да користи пелет или, оно што желимо да избегнемо, да за грејање користе струју, и пробаћемо да у наредна два месеца нађемо начин да субвенцијама помогнемо грађанима, јер су трошкови око три хиљаде евра", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг