Вести

Михајловић: Држава доноси законе, задатак свих нас да водимо рачуна о екологији

“Драго ми је да постоји активизам и да људи размишљају о квалитету ваздуха или о рекама у Србији, али важно је и да будемо искрени према себи и да не будемо лицемери, јер бацамо смеће где стигнемо и не можемо да кажемо да нисмо примећивали тоне ђубрета у Перућцу или депоније поред пута, пластичне кесе разбацане поред контејнера. Задатак државе је да прави законе и омогући услове за заштиту животне средине, али задатак свих нас је да више водимо рачуна и мењамо еколошку свест“, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић.

Михајловић је истакла да је Влада у овом сазиву усвојила Закон о климатским променама, на који се чекало пет година.

“Тај закон нам даје могућности за мониторинг и обавезе не само код термоелектрана, као великом загађивачу, већ и у саобраћају, грађевини, индивидуалним ложиштима морају да постоје лимити и казне и налози за решавање. Самим тим и наш ваздух ће постепено постајати зеленији“, рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла и да ће новим законом о обновљивим изворима енергије бити забрањена изградња хидроелектрана у заштићеним подручјима, јер се претходних шест година није водило рачуна о реализацији мини хидроелектрана.

“Имали смо ситуацију да су локалне самоуправе правиле планске акте а да нису претходно провериле да ли се нешто променило у водотоковима, да су инвеститори излазили из оквира грађевинских дозвола, да је Завод издавао па поништавао одлуке, да ресорна министарства животне средине и рударства и енергетике нису реаговала и нико није пратио реализацију мини хидроелектрана. Људи су с правом били љути, ко не би био љут да види да стављате малу реку у цев. Ми сада то забрањујемо, не зато што мини хидроелетране не ваљају, већ јер нажалост пројекти нису савесно реализовани“, поручила је Михајловић.

Михајловић је рекла и да нема енергетике без животне средине и обрнуто, што није постојало раније.

“Животна средина и енергетика раде заједно, инспекција је даноноћно на терену, затворили смо рудник Јама Зиђина, што значи да не могу да раде ништа без одобрења Министарства рударства и да морају да имају све потврде од Министарства животне средине, као и да имају готове пројекте. Kада је реч о реци Пек, инвеститор мора да до 30. априла заврши ново постројење за пречишћавање воде. Ако се стриктно у слову држите закона, нико не може да вам каже „не“, може да проба, али брзо схвати да је много већа штета да не испоштује принципе заштите животне средине“, закључила је Михајловић.

 

Не скупљајте политичке поене на насиљу над женама, пријавите га институцијама

Михајловић је изјавила да ће институције увек реаговати на насиље над девојчицама и женама, али да је манипулисање овом темом зарад скупљања политичким поена неприхватљиво.

“Питање родне равноправности и посебно насиља над женама и девојчицама мора да буде изнад политике. Изјава Маринике Тепић је политичка, то се не ради тако, ужасно је лоше због свих жена које то имају у свом искуству и Мариника то добро зна. Ако било ко има сазнања о сексуалном злостављању и узнемиравању жена, први задатак је да то пријави институцијама. А не да дајемо политичке изјаве и скупљамо политичке поене на тако осетљивој теми. Ако желимо да се боримо против насиља, морамо да га пријавимо институцијама“, рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да Србија има добре законе и да ће ускоро бити усвојен и закон о родној равноправности, али да сви као друштво морамо да радимо више на промени свести када је реч о проблему насиља.

“Kао Kоординационо тело, ми увек реагујемо, без обзира на то да ли је реч о жени на власти или у опозицији. Нисам приметила да колегинице из опозиције то ураде у ситуацијама када су жене које су на позицијама у власти биле вређане. Kада се ради о родној равноправности и положају жена у друштву, у томе треба да смо сви заједно“, рекла је Михајловић.

 

Година великих промена у енергетици, обновљиви извори и енергетска ефикасност приоритети

“Ово је година великих промена у енергетици, припремили смо четири нова закона као основу за велике инвестиције и производњу топлотне и електричне енергије из обновљивих извора, хидроелектрана, гасних и соларних електрана, као и постројења на ветар и биомасу. Да постепено гасимо термоелектране, јер немамо више новца да плаћамо емисије угљен-диоксида, које су јако високе“, изјавила је Михајловић.

Михајловић је подсетила и да ће Србија по први пут добити закон о обновљивим изворима енергије, који не значи само забрану изградње хидроелектрана у заштићеним подручјима.

“Важно је да се више посветимо производњи енергије из обновљивих извора. Да омогућимо привреди и грађанима да поставе соларне панеле, да смање рачуне за енергију, да их када се врате са одмора сачека њихова енергија. Нулта емисија свих гасова је наш циљ“, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла и да ће се у четвртак у парламенту наћи и закон о енергетској ефикасности.

“Да коначно нађемо начин да људи изолују зграде и куће, да промене врата и прозоре. Држава ће учествовати са 50% средстава у томе и од јуна ћемо имати управу за енергетску ефикасност. Kроз јединице локалних самоуправа биће расписани јавни позиви, хоћемо да прве конкурсе завршимо до лета и да до нове године можемо да кажемо да смо покренули бар 10 одсто домаћинстава. Новац у фонду биће обезбеђен како из буџетских средстава, тако и кроз међународне финансијске институције са којима сарађујемо“, подсетила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ К1