Вести

Михајловић: Држава и град заједно за добробит грађанки и грађана Шапца

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, посетила је град Шабац и са градоначелником Александром Пајићем и начелником Мачванског округа Владаном Kрасавцем разговарала о сарадњи државе и града у области рударства и енергетике.

Михајловић је изјавила да јој је ово прва посета након избора новог градоначелника, подсетивши да је задатак људи на власти да учине све што могу за све грађанке и грађане да живе боље.

"Раније када сам долазила слушала сам грађане да се жале како их бивши градоначелник дели према томе за кога гласају. Зато ми је драго да данас Шабац има новог градоначелника и ту сам да вам кажем да нећете бити сами и да ћемо заједно радити за добробит грађанки и грађана Шапца. Радићемо на томе да сва домаћинства имају могућност да добију субвенције да замене прозоре и врата, јер то је национални интерес, да не трошимо више енергије него што је потребно. Хоћемо да улажемо да куће и домаћинства могу да имају соларне панеле, јер ће тако и рачуни бити нижи, вишак енергије ићи ће у систем и на добитку ће бити и грађани и држава. Било је речи о већем коришћењу обновљивих извора енергије, као што су геотермална енергија, биомаса, солари", изјавила је Михајловић, подсетивши и да је у претходним годинама уложено 10 милијарди динара у путну инфраструктуру у овом крају.

Александар Пајић рекао је да је потпредседница Михајловић истински пријатељ грађана Шапца и захвалио јој на помоћи и подршци претходних година.

"Град Шабац је напокон постао партнер својој држави и заједно са Владом Србије постајемо део развоја земље. Великим инфраструктурним улагањима омогућићемо бољитак свим својим грађанима. Данас смо разговарали о новим законима и како да то применимо код грађана, пре свега када је реч о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности", изјавио је Пајић.

Састанку је присуствовао и народни посланик из Шапца Бобан Бирманчевић, који је рекао да је добро познато како функционише министарство којим руководи министарка Михајловић - одговорно, прецизно и са великим резултатима.

"Од 2012. до данас, све што министарка и њен тим обећају реализује се и засновано је на реалним чињеницама. Данашњи долазак најављује светлу будућност за наше суграђане када је реч о обновљивим изворима енергије, соларној енергији, биомаси, геотермалној енергији и енергетској ефикасности. Чекају нас нове инвестиције. Уз помоћ министарке, Шабац иде крупним корацима напред", рекао је он.

 

Нема места у Српској напредној странци за оне који су учествовали у прислушкивању председника Србије

Михајловић је изјавила да верује да надлежне институције раде свој посао и да ће сви они који су учествовали у прислушкивању и праћењу председника Србије Александра Вучића бити приведени правди.

"Сигурна сам да сви они који су учествовали у прислушкивању и праћењу председника и планирању државног удара знају одлично шта су радили. И ако су се бавили таквим стварима, а чланови су Српске напредне странке - нека иду из Српске напредне странке, није им место у нашој странци", рекла је Михајловић.

"Од надлежних органа очекујем да ураде свој посао, да нам кажу шта се десило и покажу где је таквима место. Јер праћење и прислушкивање председника Републике напад је на државу и надам се да ћемо добити епилог. А ти људи, не да не би требало да више буду део политичког живота земље, већ се зна где им је место", рекла је Михајловић.

 

Вакцинација једини начин да живимо нормално

Михајловић је позвала из Шапца све грађанке и грађане Србије да се вакцинишу јер је то једино начин да се вратимо нормалном животу.

"Вакцине су једини начин да будемо безбедни, да скинемо маске, да шетамо, излазимо. Али и једини начин да радимо. Ми смо мала земља која се упиње свим снагама да одржи своју економију. Уложили смо осам милијарди евра у пакете помоћи, али не може се тај новац у недоглед издвајати ако не можемо да радимо. И зато мој позив и данас свима да се вакцинишемо, јер је вакцинација једини начин да живимо нормално", поручила је Михајловић.

 

Нисте саме, пријавите насиље, борићемо се заједно

"Kада је насиље над женама у питању, најмање су битни разни Лечићи и Алексићи. Суштина је у томе да жена пријави насиље и да је ми као друштво подржимо. Јер то је начин да оне превазиђу трауму, да добију правду и да наставе да живе", изјавила је Михајловић.

Михајловић је рекла да смо ових дана сведоци како друштво различито реагује у случају насиља над женама, један део лицемерно називајући то чак и помодарством.

Зато захваљујем свим женама и девојкама које су пријавиле насиље, јер знамо да то није једноставно. Ми се последњих седам година залажемо за једнаке услове за жене и мушкарце и залажемо се да се насиље пријављује, и жене то чине много више него раније. Али, ово није само питање односа жртве и насилника, важно је да жене подржимо, и ја још једном шаљем поруку свим женама: "Нисте саме, пријавите насиље, борићемо се заједно за сваку од вас", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг