Вести

Михајловић: Државни врх показао да је јединствен

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас да насловна страна на којој се на увредљив начин приказује новинарка Љиљана Смајловић представља један вид насиља, и да такве појаве заслужују осуду читавог друштва.

“То што се неко представи на насловној страни на начин на који је представљена Љиљана Смајловић у “Илустрованој политици” јесте насиље, као и што је насиље и кад се неком удари шамар, а посебно је недопустиво да се такве ствари појављују у медијима. Такве ствари сви заједно треба да осудимо, и да се трудимо да у будућности тога не буде, јер шаље лошу поруку у односу на оно што као држава прокламујемо и што желимо да радимо”, рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара уочи представљања резултата новог Индекса родне равноправности за Србију.

Она је оценила да је насловна страна “Илустроване политике“ срамотна и недопустива, баш као и напади на новинарку Студија Б Барбару Животић, на које је такође реаговала.

“Да ли се некоме свиђа или не свиђа уређивачка политика одређеног листа или рад неког новинара је једна ствар, а нешто сасвим друго је кад то прерасте у увреде или насловне стране као што је она Илустроване политике", рекла је Михајловић, и додала да је државни врх показао да је јединствен у осуди таквих појава.

 

Не знам никог у државном врху ко подржава насиље

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић тврди да нико из државног врха и Владе не подржава било какву врсту насиља у Србији.

Одговарајући на питање новинара како то да је држава осудила само две насловне стране Илустроване политике, али не и кампању коју овај медиј већ дуже време спроводи над члановима Комисије за истраживање убиства новинара Славка Ћурувије, Михајловићева је одбацила ове оптужбе и нагласила да нико не подржава насиље над новинарима нити над било којим грађанином Србије.

"Не могу да се сложим с вашим констатацијама, јер сте видели реакције читавог државног врха, председника Републике, видели сте реакцију Министарства културе и других на ову насловну страну. Ја сам реаговала и у случају новинарке Студија Б", навела је Михајловићева.

Једна је ствар шта неко мисли о уређивачкој политици неког медија, али ако неко крене да "брутално вређа ту девојку или све ове људе са насловне стране какву имамо данас, то је недопустиво", рекла је Михајловићева и закључила: "Не знам ниједног члана државног врха који ће да подржи и који није реаговао и осудио такве ствари, јер ово јесте позив на насиље".

 

Србија по родној равноправности на 22. месту у Европи

Србија је напредовала у постизању родне равноправности у 2018. години и налази се на 22. месту заједничке листе са европским земљама, показује други Индекс родне равноправности који је данас представљен на конференцији у Палати Србија.

Индекс равноправности показује да је Србија највише постигла у области укључивања жена у политички живот, а да су и даље најлошији резултати у области рада, што значи да су жене за исти посао мање плаћене од мушкараца.

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је да је просек Србије у 2018. години 55,8 поена, а просек у ЕУ 66,2 поена, те да је Србија напредовала за 3,4 поена у односу на извештај из 2016. године, када је просек наше земље био 52,4 поена, а европски просек 65.

''Резултати Индекса говоре о посвећеном раду Владе Србије и Координационог тела у претходне две године и да смо направили одређене кораке, а указује и на области у којима треба више радити'', рекла је Михајловић и додала да је Србија једина земља ван ЕУ која има Индекс родне равноправности.

Михајловић је казала да је Србија највише напредовала у домену моћи, односно када је реч о укључивању жена у политички живот и њиховој заступљености у парламенту, влади и политичким партијама.

Како је рекла, у тој области Србија је напредовала за 9,3 поена и налази се на 16. месту, а боља је од Литваније, Пољске, Аустрије, Португала, Румуније, Хрватске, Естоније, Малте, Кипра, Словачке, Чешке и Грчке.

У домену знања, Србија је са 23. места "скочила" на 17. место и забележила боље резултате од многих земаља ЕУ, као што су Мађарска, Немачка, Португал, Пољска, Грчка, Словенија, Хрватска...

Михајловић је навела да су највеће разлике по родној основи и даље у области рада и да су у Србији жене још мање плаћене од мушкараца за исти посао, а најмање за 16 одсто.

''У наредном периоду посебно ћемо се фокусирати на област рада и плаћања и на то шта све можемо заједно да урадимо да променимо статистику и да жене за исти посао буду плаћене као мушкарци'', рекла је Михајловић.

Додала је да је родни јаз приметан и у домену времена, јер жене, како наводи, проводе много више времена бринући о породици и домаћинству.

''Важно је да смо ушли у групу земаља са којима се поредимо, и да можемо према Индексу да видимо на шта да обратимо пажњу у наредном периоду'', рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг