Вести

Михајловић ДС-у : Славили смо заустављен банкрот државе

 Зорана Михајловић рекла је да је та странка у Београдској арени, на прослави пете годишњице постојања, славила то што је заустављен банкрот државе и што Србија иде напред.

Одговарајући на оптужбе ДС да није јасно шта та странка слави, имајући у виду негативне резултате у економији и руинирање институција у земљи, Михајловић је рекла да су напредњаци синоћ славили храброст, одлучност, вредноћу и мукотрпан рад.

"Славили смо то што никада више у Србији тајкуни неће водити државу и што никада више политичари и тајкуни неће бити у таквој спрези да Србија и њени грађани буду понижени и осиромашени", рекла је Михајловић новианрима у Црној Трави.

Морам да признам, додала је она, да сам прилично разочарана саопштењем демократа, јер сам очекивала "мало више витештва од ДС која је некада била моћна и јака, а својим резултатима довела до тога да ми грцамо годину дана".

Михајловић је додала да је очекивала да ће ДС схватити да Србија може да иде напред и да ће се придружи оном што се зове напредак Србије.

"То није само питање СНС, већ целе Србије", истакла је она, додајући да се у Арени видело да СНС и Србија уживају велико поверење у Европи и свету.

Мораће и премијер да се укључи по питању Србијагаса

Министарка енергетике, развоја и заштите животне средине Зорана Михајловић изјавила је да директор Србијагаса није ништа испоштовао од онога што је обећао пре три седмице на састанку са њом и министрима финансија и привреде Лазаром Крстићем и Сашом Радуловићем и најавила да ће стога о питању тог предузећа морати да разговарају са премијером.

Министар привреде Саша Радуловић потврдио да Србијагас није ништа испоштовао и подржао министарку Михајловић у напорима да се реши проблем тог јавног предузећа.

Михајловић је истакла да због таквог понашања руководства "Србијагаса" читава држава улази "у црвену зону".

"Са једне стране, држава доноси економске мере које нису лаке и које ћемо сви осетити, а са друге стране, имамо пословодство Србијагаса, које се понаша као да се те мере не односе и на њих", рекла је Михајловић новинарима приликом отварања мини хидроелектране у Црној Трави.

"Зато ћемо морати, сва три министра да седнемо са премијером и да се договоримо који је пут Србијагаса", истакла је Михајловић.

Она је додала да се састанак са премијером очекује у наредних неколико дана.

Министарка је оценила да такво понашање Србијагаса директно утиче на финансијску и енергетску стабилност државе и да кочи гасну конекцију од Ниша до границе са Бугарском.

Радуловић: Србијагас није испоштовао договор

Министар привреде Саша Радуловић потврдио је данас да Србијагас није ништа испоштовао од онога што је обећано на састанку пре три седмице и подржао министарку енергетике Зорану Михајловић у напорима да се реши проблем тог јавног предузећа.

Радуловић је Танјугу рекао да је успостављен принцип да "новац више неће бити бацан у бунар" и да сва предузећа у власништву државе која су у проблемима могу да добију помоћ тек након што попуне личну карту и то само у контексту извршења плана реструктурирања и постављања предузећа на здраве ноге.

"Ово важи за сва предузећа па и за Србијагас. Важи за све", изјавио је Радуловић.

Након састанка министра енергетике, развоја и заштите животне средине Зоране Михајловић, министра финансија Лазара Крстића, министра привреде Саше Радуловића и директора Србијагаса Душана Бајатовића, који је одржан 7. октобра, саопштено је да реформисање Србијагаса мора бити започето што пре, јер његово пословање на досадашњим основама угрожава енергетску безбедност Србије.

На састанку, како је раније саопштено, на којем је било речи о финансијском и организационом реструктурирању Србијагаса, од тог предузећа је затражено да до следећег састанка, који ће бити организован у наредних месец дана, у истом саставу, достави личну карту предузећа, односно комплетне податке о свом пословању и пословању повезаних предузећа.

На основу достављених података, треба да буде донет конкретан план активности на решавању тешке ситуације у којој се Србијагас налази.

Министарка Михајловић пустила је данас у рад минихидроелектрану Јабуковик, код места Састав Река, седму на подручју општине Црна Трава. Нова хидроелектрана је јачине 1,6 мегавата и годишње ће производити 4,8 милиона киловата сати струје.

Минихидроелектрану Јабуковик изградила је групација "Ецо енерго гроуп", а укупна вредност инвестиције је два и по милиона евра.

Министарка Михајловић је овом приликом рекла да ће у наредне две године у Србији бити изграђено још 200 минихидроелектрана и позвала инвеститоре да улажу у обновљиве видове енергије.

"Ово је порука инвеститорима да у Србији могу да граде минихидроелектране, а локалним самоуправама да ће Министарство увек стати уз њих. Министарство је припремило све што се тиче законских и подзаконских аката и сада све остаје на нама и локалним самоуправама да урадимо посао око изградње минихидроелектрана", рекла је Михајловић.

Она је најавила да ће ускоро бити расписан још један јавни позив за изградњу још око 200 минихидроелектрана. Групација "Ецо енерго гроуп" је до сада у изградњу четири минихидроелектране у Србији уложила око осам милиона евра.

Председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић позвао је и друге инвеститоре да дођу и уложе средства у тој општини, нарочито у производњу здраве хране и прераду дрвне индустрије. Благојевић је рекао да ће будућим инвеститорима омогућити локације за изградњу, неопходну инфраструктуру и у најкраћем року издати све дозволе.