Вести

Михајловић: Еколошка безбедност главни циљ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да ће 2021. и године које долазе у Србији бити обележене бригом за еколошку безбедност и најавила да ће идуће године бити уложено око 1,5 милијарди евра у енергетску ефикасност и смањење загађења.

Говорећи на отварању конференције "Свет у 2021.", Михајловић је нагласила да рударство и енергетику очекују велике промене, које се дешавају и у свету, а које неће заобићи ни Србију као малу земљу са важним геостратешким положајем.

"Морамо се много више окренути екологији, дати могућност нашим грађанкама и грађанима да повећају енергетску ефикасност како бисмо смањили потрошњу енергије. Енергија коју произведемо мора да буде све више зелена, и да направимо планове како ћемо корак по корак смањивати производњу енергије из угља, који је нискокалоричан, а производи највише загађење животне средине", рекла је потпредседница Владе.

Михајловић је појаснила да то значи и много веће коришћење биомасе и инвестиције у постројења која ће бити много више енергетски ефикасна.

"Ако то не будемо радили, онда нема равоја и перспективе енергетског сектора, ни реформисаних предузећа, ако не будемо живели у здравијој животној средини. У свету се емитује близу 30 милијарди тона угљен-диоксида, што кад би се замрзла на -80 створило би планину високу један километар и пречника 20 километара. То је свет урадио себи. У Србији, емитује се више од 350.000 тона угљен-диоксида", навела је Михајловић.

Михајловић је најавила да ће због тога Министарство и Влада потпуно променити наше планове иневстирања.

"Више од 1,5 милијарди евра ићи ће на енергетску ефикасност и смањење загађења у 2021. години. И надам се, кад се следећи пут будемо видели, да ћемо се видети без маски, зато што ћемо удисати бољи и квалитетнији ваздух", навела је Михајловић.

Говорећи о борби Србије са епидемијом корона вируса, Михајловић је рекла да "велике кризе рађају велике хероје, а ова година родила је све грађанке и грађане као хероје, а међу њима су највећи хероји лекари и медицинско особље.

"Такође, кризе нас често чине ефикаснијим и у њима налазимо путеве да брже решавамо проблеме које раније нисмо решавали", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је наша земља ушла спремна у пандемију, захваљујући свему што је урађено претходних година.

"Да није било свега што смо урадили претходних година, не бисмо могли ове године да потрошимо шест милијарди евра на помоћ грађанима и привреди, да идуће године повећавамо пензије и цену радног часа, као што не бисмо могли да говоримо о новим инвестицијама да нисмо изградили стотине километара путева претходних година. Такође, једна смо од ретких земаља која је сачувала свој кредитни рејтинг. Спремни смо да 2021. кренемо у опоравак, а сви потајно желимо да 2021. буде година опоравка или почетак опоравка и да све наредне године буду боље", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг