Вести

Михајловић: Енергетска безбедност могућа само уз еколошку безбедност

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић присуствовала је обележавању почетка радова на изградњи постројења за одсумпоравање димних гасова за ТЕ Никола Тесла, постављањем камена темељца у ТЕНТ Б.

Михајловић је овим поводом изјавила да је отпочињање овог важног пројекта значајно за здравију животну средину.

"Али још важнија је визија ако хоћемо велике промене. Некада раније било је више начина да се промене не реализују него што је било жеље и енергије да те промене буду брже, посебно ако говоримо о заштити животне средине. Да свима буде јасно, нема довољно електричне енергије ако се ослонимо само на производњу из угља. Енергетска безбедност је једнако важна као и еколошка безбедност и ако немамо улагања у смањење емисија штетних гасова значи и да ТЕ не могу да наставе да раде. Све ово је морало да се решава много пре, али важно је да смо почели и сви пројекти у ЕПС реализоваће се много брже, како овај тако и пројекат одсумпоравања у Костолцу, да заврши пробни рад и да добије дозволу", изјавила је Михајловић.

Михајловић је додала да су годишње емисије сумпор диоксида 300.000 тона односно шест пута више него што је дозвољено и по нашим и ЕУ законима.

"И ако ставимо са стране ЕУ, наш задатак је да очувамо здравље грађана. У наредном периоду редефинисаћемо инвестиционе планове, јер чињеница да је ЕПС до сада уложио 319 милиона евра у заштиту животне средине није охрабрујућа. Мора да се ради брже, улагања и животну средину значе и опстанак ЕПС-а", закључила је Михајловић.

 

Нека у "Србијагасу" забораве на отпоре реформисању

Михајловић је изјавила да ово Министарство спрема документ за Владу којим ће поново наложити оно што је још 2014. требало да буде завршено а то је реформа "Србијагаса".

"Верујем да ће чланови и чланице Владе имати разумевање због овога, јер је важно да се раздвоји делатност транспорта и дистрибуције гаса. И то је важно не због министарке или директора "Србијагаса" већ због будућности гасног сектора у Србији. Сви покушаји разних теорија завера, па и убацивање других држава говоре, колико има отпора реформисању", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да овде није реч само о могућим санкцијама Енергетске заједнице.

"Питање је шта ова реформа може да нам донесе а то су профит, прегледно пословање и брза реализација инвестиција. "Турски ток" је важан и мора да се заврши на време, као што и изградња гасовода ка Бугарској треба да започне. Реформа је потребна и у ЕПС-у. То су два предузећа са највише могућности али и највише критичних тачака, а рекла бих и отпора", рекла је Михајловић.

 

Е-рударство и е-енергетика отварају простор за нова улагања

Михајловић је изјавила да Министарство ради на увођењу е-рударства и е-енергетике.

"Желимо да дигитализујемо све - од дозвола, права, лиценци, докумената како за правна лица, тако и за грађане. Kао што смо реформисали грађевинарство и увели е-грађевинске дозволе, тако ћемо имати и е-енергетску дозволу. Све то је важно јер тиме стварамо простор за улагање у енергетски сектор", изјавила је Михајловић.

Михајловић је рекла и да је споразум за унапређење дистрибутивне мреже који је недавно потписан са Француском важан јер нам помаже да лествицу у инфраструктури подигнемо на горе.

"У енергетици то значи аутоматизацију дистрибутивне мреже. Јер, иако смо смањили губитке, они износе 11,5 одсто. Ако их саберемо са губицима на високонапонским мрежама, онда је то годишње губитак од 250 милиона евра. Зато је важно да улажемо у дистрибутивну мрежу, како бисмо смањили губитке и тај новац уложили у друге ствари", рекла је Михајловић.

 

О пројекту "Јадар": Нећу дозволити политизацију животне средине, здравље грађана на првом месту

"Влада Србије и Министарство рударства и енергетике неће направити ниједан корак којим би угрозио здравље грађана Србије и Јадра. Исто тако, нећу дозволити политизацију заштите животне средине и овог пројекта", изјавила је Михајловић.

Михајловић је рекла да се ниједан уговор не прави да би неко зарадио новац, а грађани изгубили здравље.

"Све што радимо је зарад тога да имамо одрживу енергетику и рударство, уз поштовање захтева за заштиту животне средине. Разговараћу са грађанима, као што разговарам са другима у Влади и са компанијом "Рио Тинто". Ово је нов пројекат, потпуно нов минерал, много је неистражених ствари и далеко смо још од реализације на терену. Али, важно је да знате да је Министарство отворено за све информације, јер немамо ниједан разлог да нешто кријемо, ми радимо прегледно. Све што желите од података, било да је реч о грађанима, невладиним организацијама или медијима - добићете. Али, да се ова тема политизује, то нећу дозволити", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг