Вести

Михајловић: Енергетска безбедност Србије веома је важна

Потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да Србија у области рударства и енергетике има богатство које се мери и у светским размерама, те да ће у наредном периоду њен задатак бити да уреди ову област.

"Враћам се ономе што сам радила 20 година и на чему сам докторирала. С друге стране, урадили смо много у грађевинарству, саобраћају и инфраструктури и свом наследнику остављам потпуно уређено министарство са много милијарди нових пројеката, и бићу ту за сваку врсту помоћи. Навикла сам на то, дођем, урадим, поправим и идем даље. Пуно је изазова у сектору рударства и енергетике, посебно када говоримо о гасоводима и нафтоводима и морамо да размишљамо о Србији 2050. године, а не само сада", изјавила је Михајловић.

Михајловић, која ће у новој влади бити министарка рударства и енергетике, истакла је да је енергетска безбедност веома важна, пре свега да имамо довољно струје, гаса и нафтних деривата.

"Ако нисте енергетски безбедни, онда сте осетљиви, а то повлачи друге последице за државу. Радићу на томе да имамо квалитетну струју, довољно деривата, да се позабавимо обновљивим изворима енергије, али и технологијама које се користе и новим инвестицијама. Желим да видим задовољна и срећна лица радника, и рудара, и инжењера, и с друге стране задовољне грађане, било да је реч о рачунима за струју и гас, квалитету услуге или енергетској сигурности", рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да је у свом мандату постигла да Србија буде девета на свету по издавању грађевинских дозвола, да је изграђено 350 км нових ауто-путева, реконструисано више од 550 км пруга и да су покренути пројекти вредни више милијарди евра.

 

Пред новом владом много изазова, да будемо још ефикаснији

"Пред новом Владом Србије је много изазова, јер морамо паралелно да се боримо на више фронтова - да сачувамо здравље грађана и да одржимо економију. И шта год мислили једни о другима, мора да постоје заједнички и тимски рад, довољно енергије и адреналина да се воде ствари", изјавила је Михајловић.

"Морамо да радимо брже и ефикасније јер ће на неколико страна бити проблема, као и свуда у свету. Живимо у времену великих изазова, економија мора да ради, не смемо затворити Србију, а с друге стране морамо бринути о здравственој безбедности. Ја сам навикла да радим у кризним ситуацијама, када сам дошла у Министарство грађевинарства није ме сачекао ниједан папир, пројекат и рад, сада је то једно уређено министарство", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла и да је важно да сада имамо родно равноправну Владу, јер су жене рационалне и ефикасне у послу, а да је стварање једнаких услова за жене и мушкарце тема којом се претходних шест година бавила водећи Kоординационо тело за родну равноправност.

"Важно је и што ћемо добити ново министарство у којем ће бити сабрано више области које су до сада вођене кроз агенције и канцеларије. Брига о породици и демографији је битна, јер џаба нам све што радимо ако немамо људе. Родна равноправност је мултисекторска област и није питање само једног министарства и очекујем да наставимо да стварамо друштво једнаких могућности и за жене и за мушкарце", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи