Вести

Михајловић: Енергетска ефикасност национални циљ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, одржала је у Нишу састанак са начелницима управних округа у Србији на тему примене нових закона из делокруга рударства и енергетике, пре свега Закона о енергетској ефикасности и Закона о коришћењу обновљивих извора енергије и реализацији пројеката у овој области.

Михајловић је тим поводом истакла да се из Ниша креће у реализацију највећег пројекта за подизање енергетске ефикасности и много веће коришћење обновљивих извора.

“Ниш је чвориште у инфраструктури, без тога нема развоја и односи се и на путну, железничку, авио, али једнако и на енергетску инфраструктуру. Важно је да грађани и грађанке осете бенефите зелене Србије и развијене Србије, која ће мање трошити електричну и топлотну енергију и бити конкурентна. Зато смо донели ова два закона која се тичу сваког грађанина. Данас смо разговарали као што смо и раније у претходном ресору имали обичај да о свакој одлуци прво разговарамо са начелницима, а они даље са локалним самоуправама, јер верујем да само ако смо заједно можемо да имамо резултат”, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да ће Министарство испратити овај пројекат за који је пријављивање локалних самоуправа завршено.

“Сада правимо ранг-листу, а након тога је огроман посао на општинама и градовима, да релативно брзо, средином јуна, распишу јавне позиве за привредне субјекте који ће се бавити заменом столарије, а затим и други јавни позив ка грађанима и грађанкама који желе да учествују. Подсећам, 50% плаћа држава са општином, а 50% домаћинство. Наше пројекције кажу да прве уговоре можемо имати крајем јула и почетком августа, а да до краја године видимо одређене резултате - замењене прозоре, изолацију. Након тога нам следи масовнија реализација, разговарамо са међународним институцијама, јер говоримо о националном циљу за чију реализацију ћемо следеће године определити минимум 100 милиона евра. Причали смо и о коришћењу соларних панела, поједноставили смо закон и сада у четири корака можете поставити панел. То није само питање нижег рачуна, већ питање зелене енергије и очувања животне средине. Наша визија је да до 2050. имамо 50% енергије произведене из зелене енергије. Да покажемо да смо јаки и способни да спроведемо овако важне пројекте који ће дати резулат на нивоу целе Србије”, рекла је Михајловић.

 

Није Небојша Стефановић Српска напредна странка, већ стотине хиљада вредних људи на локалу

“Ја, апсолутно, као и сваки члан наше странке, прихватам све оно што локални одбори изгласају и кажу кроз своје мишљење. Али оно што негде свих ових месеци не волим да видим јесте да је лоша вест - вест и да много више причамо о томе да ли је неко изгласао неповерење високом функционеру Српске напредне странке. Оно што је моја порука и то ћу рећи и на Председништву, а то је да није Српска напредна странка Небојша Стефановић нити било ко ко се огрешио о закон и радио нешто лоше. Српска напредна странка су стотине и стотине хиљада људи који и сада док ми разговарамо, причају и раде са грађанима, који знају свакодневне проблеме и све што се дешава на локалу. То је за мене Српска напредна странка”, изјавила је Михајловић.

Михајловић је, упитана да прокоментарише како одбори широм Србије изгласавају неповерење Небојши Стефановићу, рекла да је као чланица Председништва Српске напредне странке испратила све и додала да јој је жао што многи сјајни људи нису били део градског одбора Српске напредне странке у Београду.

“Морам да признам да нисам била чланица градског одбора Београда иако живим у Београду, не знам шта је био разлог. И жао ми је због тога, зато што има пуно људи у Београду, у Влади и неким другим институцијама, који су сјајни и који је по мени требало да буду део тих одбора. Али да не буде да се жалим, то је за неке друге органе. Да ли се неки људи промене временом - вероватно се промене. Да ли то треба да се санкционише, треба, ако говоримо у партијском смислу. Што се тиче оног институционалног, ја такође верујем, као и већина чланова странке, ми морамо добити институционални одговор да ли је учествовао и како, на који начин, јер је то много више од партијског проблема, онда је то озбиљан државни проблем”, истакла је Михајловић.

 

Нова провокација Приштине, сачувати српске светиње

Михајловић је изјавила да верује да сваки грађанин и грађанка Србије последњи предлог представника привремених институција у Приштини према Унеску да се српски манастири изузму из међународне зашите сматрају провокацијом и да је такав предлог за нас неприхватљив.

“Ако се само сетимо шта се дешавало претходних година, како изгледају наша гробља на Косову и Метохији, ако знамо колико је цркава и манастира од 1999. спаљено и уништено, нико не може да нас убеди да они не треба да буду под заштитом. То су наше светиње, важно је да будуће генерације које долазе и за 300 година знају да су ту били наши преци. За нас је предлог Приштине неприхватљив. Цео свет треба да чува светиње, било ког народа, па и српског”, рекла је Михајловић.

 

Нема гашења електрана, разговараћемо са синдикатима о плану до 2050. године

Михајловић је демантовала спекулације о гашењу термоелектрана и губитку радних места у „Електропривреди Србије“.

“Нико не ради на затварању електрана, нити ће било ко остати без посла. Исто тако су говорили и кад је рађена подела делатности у ЕПС-у, где такође није нико остао без посла. Али, једнако морамо да размислимо да ли ћемо неке нове капацитете градити или не. Зелена Србија не значи гашење термоелектрана нити губитак посла за раднике ЕПС-а, већ значи да заједнички радимо на плану како ћемо да подигнемо квалитет животне средине и како да у глобалном процесу енергетске транзиције осигурамо и да имамо довољно енергије и да обезбедимо да наше термоелектране раде уз изградњу постројења за одсумпоравање и све друго што је потребно за заштиту животне средине”, рекла је Михајловић, одговарајући на питања о данашњем протесту који је организовао синдикат Колубаре.

Михајловић је додала да је важно да свако има право да искаже своје мишљење, а да је задатак Министарства да јасно предочи све информације и радницима ЕПС-а и грађанима Србије.

“Данашњи протест није због бриге о рударима, већ је реч о манипулацији оних који су направили одређене договоре и који желе пошто-пото да нешто изграде не разговарајући и не договарајући се са свима, а то неће донети добро ни ЕПС-у ни држави. Министарство је отворено за разговоре и већ сам позвала представнике синдиката на састанак. Све што радимо, радићемо заједно, а то је пре свега план шта ће се радити до 2050, што не значи гашење електрана”, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг