Вести

Михајловић: Енергетска ефикасност наш национални циљ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да Србија треба да почне да користи свој положај и да буде незаобилазна гасна и енергетска траса, као што је то учињено у саобраћају.

„Имамо већ два гасовода, убрзо ћемо расписати и тендер за изградњу гасне интерконекције Ниш-Димитровград, Бугарска такође ради на својој страни, хоћемо да имамо више снабдевача, било да је реч о азербејџанском гасоводу или источномедитеранском. Ако хоћемо да спроведемо енергетску транзицију, онда морамо да имамо такву понуду која ће нам омогућити да будемо енергетски стабилни“, изјавила је Михајловић.

Говорећи о активностима Министарства, Михајловић је подсетила да су припремљена четири закона у енергетском и рударском сектору, јер ништа не може да се спроведе без јасне законске процедуре.

„Нови закони предвиђају и оснивање управе за енергетску ефикасност, ми хоћемо да то постане национални циљ, држава ће да помогне да средства дођу до грађана, јер трошимо много струје. Омогућили смо да сваки потрошач може да буде и произвођач електричне енергије, да свако може да постави соларне панеле. На тај начин људи ће имати повољније цене електричне енергије, а та струја ће долазити из зелене енергије“, рекла је Михајловић.

Михајловић се осврнула и на питање заштите животне средине, рекавши да енергетика и животна средина морају да иду заједно и да у претходном периоду нисмо довољно улагали у ову област.

„Док не осетимо да нам се нешто дешава, не схватамо колико је то питање значајно, а тиче се и климатских промена, уништавамо Земљину куглу. Један од већих загађивача је енергетика и нећемо ништа радити док се не укључи и питање животне средине. Србија о томе мора и те како да води рачуна, није се много улагало до сада, посебно када је реч о постројењима, али и о индивидуалним ложиштима и зато оснивамо и управу за енергетску ефикасност. Нисмо улагали ни у дистрибутивне мреже, од најобичнијих ствари, да се посеку гране на водовима, па људи остају без струје због снега који је пао“, изјавила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи