Вести

Михајловић: ЕПС мора да буде снажна компанија и регионални играч

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је циљ промена у ЕПС-у да буде снажна компанија и да буде важан регионални играч.

"Нажалост, ми смо дошли у ситуацији да сваки дан морамо да демантујемо не чак ни полуистине, већ потпуне лажи, јер део опозиције лажима подбуњује народ. Нити ће ЕПС бити приватизован, нити ће неко у ЕПС-у да остане без посла. ЕПС је база енергетске безбедности Србије, а пре свега његови запослени. Овде је реч само о одвајању делатности и поштовању нашег Закона о енергетици, као и о томе да са садашњим начином функционисања имамо велику неефикасност и годишње техничке и нетехничке губитке на мрежи од 250 милиона евра", рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да је енергетски сектор дуго спавао и као пример навела да је последња термоелектрана изграђена још пре 30 година, а да је за термоелектрану која се тренутно гради, ТЕ Kостолац Б3, уговор потписан 2013, а радови почели тек 2018. године.

"С друге стране, мораћемо много више да се бавимо заштитом животне средине и да наш будући развој у енергетици базирамо пре свега на повећању енергетске ефикасности, изградњи великих и средњих хидроелектрана и већем коришћењу обновљивих извора енергије, пре свега биомасе, али и геотермалне енергије, као и енергије сунца и ветра. Такође, будући да ће се фазно и постепено смањивати производња електричне енергије из угља, посебно најнеквалитетнијег, лигнита, реално је да Србија гради и гасне електране, које могу да помогну у производњи и електричне и топлотне енергије", рекла је Михајловић.

Говорећи о пројекту Јадар, Михајловић је рекла да неки, као што говоре о уништавању ЕПС-а, тако најављују и уништавање животне средине због овог пројекта, злоупотребљавајући оправдане бојазни људи у том крају који знају колико је проблема било са рудником у Зајачи.

"Неће се ништа радити а да не буде у складу са свим нашим законима, да нису урађене све студије о утицају на животну средину и видимо да се ради доказано најбољим технологијама. Ником није у интересу да било шта уништи у Србији, без обзира на то колико то новца потенцијално доноси, али су такође недопустиви и покушаји политизације овог пројекта", навела је Михајловић.

 

Реформисање "Србијагаса" није питање личности, већ питање будућности гасног сектора

Михајловић је рекла да је циљ промена у "Србијагасу" стварање јаког и успешног предузећа и усклађивање пословања гасних компанија са Законом о енергетици.

"Суштина је да ли желимо успешно и јако предузеће или хоћемо директора који има 40 пута већа примања од просечне плате у Србији и на то додаје 13. плату која је десет пута већа од једнократне помоћи за здравствене раднике који се свакодневно боре за здравље и животе заражених корона вирусом. И није само ствар у платама, већ имамо и важне инвестиције које касне, или да се реализују инвестиције које нису исплативе", рекла је Михајловић.

"Реформисање "Србијагаса" није питање било које личности, већ питање будућности гасног сектора. Зато је Влада и донела план реорганизације и зато смо и формирали радну групу за спровођење тог плана. Радну групу ће водити помоћник министра, а првом састанку је присуство потврдио и директор "Србијагаса"", додала је Михајловић.

Михајловић је нагласила да држава све време стоји иза "Србијагаса" и да је прошле године прихватила и 1,2 милијарде евра дуга ове компаније и да је свима у интересу да "Србијагас" послује ефикасније.

"Није тачно ни оно што неки тврде да одвајање делатности води повећању цена. Напротив, оно може да значи и ниже цене, пре свега за индустрију, која тренутно плаћа високу цену гаса, али и оне за домаћинства. Такође, ми тренутно имамо ситуацију да предузећа "Транспортгас" и "Дистрибуцијагас Србија" тренутно немају лиценцу за делатности које обављају и тај проблем такође мора да се реши кроз реорганизацију "Србијагаса"", објаснила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи