Вести

Михајловић: Годишње издвајамо 160 милиона евра за одржавање путева

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је у овој години, до сада, завршена рехабилитација око 140 километара ауто-пута, од планираних 191 километар на Коридору 10.

"У априлу смо рекли да ћемо покушати да рехабилитујемо у 2020.години све те километре ауто-пута и ево испуњавамо обећање", истакла је министарка обилазећи радове од Мерошине до петље Ниш југ, на деоници дугој 5,6 км.

Михајловић је рекла да неће баш бити све готово до 15. августа, како је планирано, већ до 20. августа.

"Важно је да водимо рачуна о ауто-путевима. Преко 160 милиона евра се годишње издваја само на рехабилитацију и реконструкције путева у Србији, нема дела Србије да се не раде путеви било магистрални или ауто-путеви, али и локални путеви. Раде се и велики пројекти и сва градилишта раде, ниједно није затворено".

 

Преговори са Кинезима за брзу пругу до Ниша и Прешева

Михајловић је изјавила да се већ воде преговори са кинеском компанијом ЦРБЦ о изградњи брзе пруге од Београда до Ниша и Прешева и да би у наредна три месеца требало да буде припремљен предлог комерцијалног уговора.

Министарка очекује да би радови, ако буде обезбеђен и преференцијални кредит од Кине, могли да почну већ следеће године.

Михајловић је рекла новинарима да би била велика штета да немамо брзу пругу ка југу земље подсетивши да се увелико гради брза пруга од Београда до границе са Мађарском за брзину возова до 200 км на сат.

"То је огромно улагање од око две милијарде евра, а толико нас кошта и брза пруга од Суботице до Београда. Ипак, то је улагање у будућност. Ми смо се определили да радимо са кинеском компанијом ЦРБЦ и у наредних неколико месеци Инфраструктура железнице Србије, која већ разговара са кинеском компанијом, има задатак да припремимо предлог комерцијалног уговора".

Михајловић је рекла, такође, да су се већ обратили кинеској влади за одобрење преференцијалног кредита будући да је то огромна инвестиција.

"Верујем да ћемо испоштовати заједничку динамику, а то је да у наредна три месеца имамо предлог комерцијалног уговора. Упоредо се раде пројекти и уз одобрење и финансирање верујем да ли би могли следеће године да почну и радови. То јесте нова модерна и другачија Србија која нам треба за будуће генерације".

Михајловић је рекла да је влада обезбедила кредит Светске банке од 15 милиона евра у жељи да још боље уредимо путне прелазе и да ће бити додатно обезбеђено још 58 критичних прелаза.

Додаје да ће у септембру бити расписан јавни позив за избор извођача радова.

 

Уместо протеста сетити се страдалих Срба у Олуји

Михајловић је изјавила да уместо што опозиција најављује протесте испред Скупштине треба да се сети страдалих и прогнаних Срба у акцији "Олуја".

Михајловић је на питање новинара како коментарише јучерашњи протест испред Скупштине и најављене протесте, рекла да је ових дана важније сетити се акције "Олуја" у којој је прогнано 250.000 Срба.

"Са друге стране можемо да направимо паралелу и са онима који се баве насиљем, агресијом и са новом појавом неонацизма који постоји у одређеном малом проценту. Мислим да то сви заједно, без обзира која смо политичка партија, треба да осудимо, да се против тога боримо", рекла је Михајловић.

Додаје да се не заборави да на овим просторима мора да влада мир и слога и да ми у нашој земљи морамо да будемо сложни зарад циљева који су испред нас.

"То више није питање политике и нема везе са изборима, односно са тим да ли је неко добио више или мање гласова", рекла је Михајловић.

 

Не знам ко су кандидати за премијера, нисмо близу Шапића

Михајловић је изјавила да не зна ко су кандидати за премијера нове владе, нити за министре, као и да јој се не чини да је СНС близу коалиције са Александром Шапићем.

На питање како коментарише то што је премијерка Ана Брнабић изјавила да је она једна од двоје кандидата из СНС за место премијера у новој влади, као и да је СНС ближа коалицији са Шапићем, Михајловић је рекла да не зна број кандидата за председника владе и да се о томе није расправљало на званичним седницама Председништва, а било их је неколико, као и да не зна ко су кандидати за министре, као и то да ли су ближи једној или другој коалицији.

Михајловић је рекла да ће одлука о томе ко ће бити председник владе и члан зависити од одлука Председништва, односно главног одбора СНС, на предлог председника Србије и СНС.

"Имајући у виду шта смо разговарали на седници Председништва, не изгледа баш да смо тако близу коалиције са Шапићем. Али, како год, коначна одлука ће бити донета на органима наше странке и онда ћемо моћи да разговарамо", рекла је Михајловић.

Навела је да стоји иза тога да нова влада мора да буде много ефикаснија и да верује да сви тако мисле.

"Верујем да сви тако мислимо, да наша влада мора да буде много ефикаснија и способнија, искуснија и образованија и да имамо још бољу владу у односу на владу која је сада већ техничка, у сваком ресору - од ресора који ја водим до било ког другог ресора", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг