Вести

Михајловић: Грађевинарство је показало снагу у најтежим временима

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић, честитала је Дан грађевинара – 8. август, и поручила да су грађевински радници хероји Србије и да је грађевинарство показало своју снагу у време највећих искушења епидемије и економске кризе.

"Хвала вам што ниједно градилиште није стало ни у јеку епидемије, што сте у најтеже време били на својим радним местима, пробијали тунеле, градили путеве и мостове, обнављали путеве и пруге. На тај начин помажете да сачувамо нашу економију и да, кад епидемија прође, кренемо као земља још брже да се развијамо", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да се у овом тренутку гради више од 250 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, да се гради прва брза пруга у региону од Београда до Будимпеште, да се улаже у водни саобраћај, развој аеродрома, комуналну инфраструктуру и граде станови за припаднике снага безбедности.

"Грађевинарство је главни ослонац привредног раста и верујем да ће тако бити и у годинама испред нас, јер нас очекују нови велики пројекти вредни милијарде евра. Грађевинарство је у најтежим данима за Србију показало своју снагу и показало колико је важно за њену будућност. Данас је у Србији активно 61.844 градилишта, чак 16.000 више него у истом периоду прошле године, а у другом кварталу 2020. је број запослених већи 10 одсто него у истом периоду 2019. Много је изазова још пред нама, али верујем да ћемо их, као и до сада, заједнички савладати, као што смо смо заједно савладили Kоридор 10, изградили више од 350 километара ауто-путева и обновили више од 550 километара пруга", рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да је удео грађевинарства у БДП-у у 2014. години износио свега 3,2 одсто, да би у 2019. години достигао 5,7 одсто БДП. "Захваљујући свему што смо заједно урадили, данас је грађевинарство главни ослонац привредног раста и верујем да ће тако бити и у годинама испред нас, јер нас очекују нови велики пројекти вредни милијарде евра", наводи Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг