Вести

Михајловић: Хтели би да нас смене, али се плаше избора

Напредњаци су спремни да положе рачуне грађанима, истиче потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС-а Зорана Михајловић, која се отворено залаже да овог пролећа буду расписани ванредни парламентарни избори. Наглашава и да је као министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поносна на све што је до сада урадила Влада Србије.

* Зашто се залажете за одржавање избора на пролеће ове године?

- Чини ми се да је исправније, па и поштеније поставити питање зашто опозиција неће на ванредне изборе него зашто је већина у СНС, укључујући и мене, за ванредне изборе. Колико видим, Јеремић, Ђилас и Обрадовић хоће да нас смене, али се у исто време плаше избора па налазе стотине разлога само да не изађу пред суд грађана. Или је њихов циљ да укину демократију, да забране грађанима да искажу своју вољу и да некаквом револуцијом промене легитимну власт? Зато сматрам да је најпоштеније да питамо грађане Србије кога подржавају, па нека оцене и нас и њих.

* С којим резултатима би СНС изашао пред грађане?

- Што се СНС тиче, верујем да имамо резултате са којима можемо пред грађане. Од изграђених близу 300 километара нових ауто-путева у претходне четири године до више од 500 километара реконструисаних пруга. Вредност изведених грађевинских радова у 2018. износила је 332,4 милијарде динара, а 2013, је била 189,5 милијарди динара. Очекујемо да се тај раст настави јер смо покренули и нови инвестициони циклус у инфраструктури вредан више од пет милијарди евра.

* Каква је улога министарства на чијем сте челу у ономе што је учињено?

- Не желим да будем лажно скромна због свих у министарству који су много себе дали у претходне четири године, јер имамо чиме да се похвалимо. Нема ту великих прича, грађани виде оно што радимо и урадимо. Виде нове ауто-путеве, нове возове, нове пруге, виде да градимо пругу од Београда до Новог Сада за брзине до 200 километара на сат. Виде да се на грађевинске дозволе више не чека неколико година већ да се добијају електронски за недељу дана, виде да више нема обијања шалтера да бисте уписали имовину у катастар, да можете имовину да озаконите брзо и јефтино. Виде да после неколико деценија обнављамо бродску преводницу на Ђердапу, да имамо уређен систем транспортних дозвола и да отварамо нова тржишта за наше превознике, виде да градимо станове за војску и полицију по најповољнијим условима и да градимо фабрике воде. И верујем да виде једну озбиљност и одговорност према послу.

* Шта је могло боље да се уради у вашем ресору?

- Оно што видим као проблем јесте да наше брзе реформе и убрзани развој инфраструктуре тешко могу да прате кадровски потенцијали у нашим предузећима. Требају нам нови, стручни, људи и у „Железници”, и у „Коридорима”, „Путевима”, „Лукама” који знају како функционише саобраћај у најразвијенијим земљама и који ће моћи да одговоре изазовима времена у коме живимо. И наглашавам, које ћемо моћи поштено да платимо. То је изазов пред којим сви стојимо.

* Колико сте задовољни сарадњом са премијерком Аном Брнабић?

- Да будемо поштени, знам да ми нећете веровати шта год да вам одговорим на ово питање. Али, кад оставимо по страни моје колутање очима и то ко је којим амбасадорима давао транскрипте интервјуа и расправу о геј сликовницама, доћи ћемо до суштине: важан је посао који мора професионално да се обавља у служби грађана. Битан је само професионални однос и договор како да учинимо ствари што бољим, јер на крају само резултати говоре о свакоме од нас. За мене је рад у Влади Србије највећа част, али и највећа обавеза и одговорност.

* Колико је јака „опозиција” према вама унутар СНС?

- Не мислим да у СНС постоји некаква посебна „опозиција” која се бави искључиво са мном, али сам сигурна да многи не би били срећни кад би резултати били главно мерило нечијег рада. А то је оно за шта се залажем. Некима се не би допало када би се уместо слаткоречивости више вредновало знање и када би се уместо скривања иза леђа Александра Вучића више вредновао нечији конкретан рад. Српска напредна странка је огромна странка и није необично да имате оне који желе да искористе и да се окористе о позицију коју им је дала странка. Али проветравање је добро за здравље: отворите прозор, уђе свеж ваздух, побије бациле и лакше дишете. Једноставно!

* На протестима дела опозиције чују се критике на рачун резултата које помињете?

- Ризикујући да будем необјективна, не видим протест опозиције већ протесте незадовољних грађана које у једном делу финансирају поједини опозиционари. Видим и да је тим опозиционарима забрањено да говоре на протестима које финансирају. Могу да шетају, али само ако ћуте. Видим незадовољство, оправдано или не, али видим и вешала којима свакако није место на улицама Србије, као и салве увреда које се сваког дана упућују свима нама. И то је оно што као друштво не смемо себи да дозволимо: можемо политички да се не слажемо, можемо и да се свађамо, али нико не сме ником да прети и брутално да вређа. Сукоби и свађе нису будућност Србије. Разговор је једини и најбољи начин за решавање свих проблема. Управо зато је председник Србије кренуо да разговара са грађанима у оквиру акције „Будућност Србије”. То је наш одговор на увреде, претње, вешала - разговор са људима.

* Како коментаришете акцију „Будућност Србије”?

- Није Александар Вучић једини председник који обилази своју земљу, нити је Србија једина земља у којој се грађани окупе да поздраве председника који долази у њихов град или општину. Александар Вучић је изабран за председника директно гласовима грађана и логично је да са њима разговара и да њима полаже рачуне. Превише често видимо да је вест само лоша вест, и зато мислим да је добро што председник Србије обилази земљу и показује грађанима све шта смо урадили. Наравно да увек може боље и зато је добро што ће председник моћи директно од грађана да чује који су њихови проблеми, где можемо да будемо ефикаснији и шта још треба да урадимо.

 

 

 

Извор: Политика