Вести

Михајловић: Имамо знање и визију за стратешки развој енергетике

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике потписала је са Драганом Ковачевићем, директором Конзорцијума Електротехничког института "Никола Тесла" Уговор за израду Стратегије развоја енергетике и Програм остваривања Стратегије, као и Уговор за израду извештаја о стратешкој процени утицаја нове стратегије на животну средину, са Дејаном Филиповићем, деканом Географског факултета.

Михајловић је тим поводом изјавила да су Влада Србије и ресорно Министарство покренули велике промене у сектору рударства и енергетике доношењем четири кључна закона.

"Тиме смо створили основу за корак даље, а то је дефинисање стратешки важних докумената да знамо где ћемо бити у енергетици до 2040. године са визијом до 2050. године. Поносни смо јер се овде налази струка и знање ове државе. Оно што Србији треба ако говоримо о стратешком развоју су знање и визија где идемо у наредним деценијама. Очекујемо да у новембру имамо први приказ стратегије и програм њеног остваривања. Надамо се да ћемо следеће године усвојити и ову стратегију али и план за енергетику и климу. Да као земља имамо основу да будемо активни у енергетској транзицији у којој је цео свет. Да будемо бржи и ефикаснији у остварењу енергетске безбедности и здравије животне средине", изјавила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг