Вести

Михајловић: Инвестиције у енергетици и рударству вредне 16 милијарди евра

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је енергетска транзиција процес у којем нема враћања уназад и да Србију у том процесу очекују велике инвестиције у изградњу нових капацитета, као и отварање нових радних места.

Михајловић је говорећи на Копаоник бизнис форуму, на панелу о енергетској политици, рекла да вредност инвестиција које се планирају у Србији у области енергетике и рударства, од којих би највећи део требало да се реализује у наредних 10 до 15 година, износи близу 16 милијарди евра.

”Озбиљни реформски закони које смо донели показују да постоји политичка воља за овај процес и да прелазимо са речи на дело, без обзира на то што ћемо се у том процесу суочити и са манипулацијама и дезинформацијама, против чега ћемо се као министарство и влада борити”, рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да су посебно важни нови закони о коришћењу ОИЕ и о енергетској ефикасности, између осталог, због могућности да се искористи потенцијал соларне енергије, јер би постављање соларних панела на само 10 одсто површине кровова донело значајне нове капацитете.

Михајловић је рекла да је циљ такође да енергетска ефикасност постане национални пројекат, јер Србија данас троши око 40 одсто више енергије него ЕУ. ”Верујемо да можемо у наредне четири године да смањимо потрошњу топлотне и електричне енергије за двадесетак процената. Реч је о великом пројекту који је тек започео и који ће бити финансиран не само из буџета, него и од међународних кредитора. Очекујемо да у 2022. улагање у енергетску ефикасност буде око 150 милиона евра и да у наредних неколико година завршимо велики део овог посла”, рекла је Михајловић.

„Нисмо за то да се граде нове термоелектране, јер мислимо да то није оправдано, већ треба да се окренемо здравијим и одрживим начинима производње енергије, водећи рачуна и о трошковима које ће носити таксе на емисије CО2“, навела је Михајловић.

 ”Нови капацитети ће обухватати пре свега средње и велике хидроелектране, гасне електране, као и соларне и ветроелектране. Верујем да ћемо успети да Србија, док траје овај процес и док се граде нови капацитети, не буде зависна кад је реч о задовољењу наших потреба за електричном енергијом”, рекла је Михајловић.

 

 

Процена штете у Колубари пола милиона евра

Михајловић је рекла да Рударски басен „Колубара“ ради редовно, а да прве процене говоре да је директна и индиректна штета за ЕПС од прекида рада у понедељак пола милиона евра.

”Разумем сваког радника који је био на збору због тога што је забринут да ли ће радити или не. Али верујем да је било доста манипулације и неинформисаности, као и одређених интереса да се одређени пројекти ипак раде. Нико никада није рекао да ће се 2030. године гасити термоелектране и да ће се затварати радна места. То није ни могуће јер тренутно скоро 70 одсто електричне енергије добијамо из термоелектране. Друго је питање да ли ће се градити нове електране, ми мислимо да не треба, већ да ЕПС треба да што пре заврши већ започете пројекте, од термоелектране Костолац Б3 до ветропарка у Костолцу”, рекла је Михајловић.

Упитана за седницу Надзорног одбора ЕПС-а, Михајловић је рекла да је поред измена плана пословања, једна од тачака била и информација о изградњи термоелектране „Колубара Б“, те да је директор ЕПС-а ту тачку повукао и да о њој није било расправе.”Енергетска транзиција је процес који је испред нас и од којег не можемо да побегнемо. Мој задатак је енергетска безбедност и да Србија има довољно енергије по одрживим ценама. Министарство стоји иза тога да није дало одобрење да се гради термоелектрана „Колубара Б“, и сматрамо да је важно да уместо манипулација имамо јасне информације о свему што се ради”, навела је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг