Вести

Михајловић: Изјаву Брнабић користе да оправдају брутално насиље над Србима на КиМ

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић изјавила је данас да је јасно да приштински званичници, изјаву премијерке Србије Ане Брнабић да су политички представници Албанаца из Приштине као некадашњи припадници ОВК "људи из шуме", користе како би оправдали брутално насиље и хапшење Срба на КиМ, које се десило у уторак, када су јединице РОСУ упале у четири општине на северу покрајине.

“Мислим да је свима јасно да приштински званичници користе једну неспретну изјаву председнице Владе како би и пред домаћом, али и пред иностраном јавношћу оправдали не само хапшење Срба које се догодило пре неколико дана, већ и брутално пребијање Срба, као и хапшење руског држављанина, који је, између осталог, члан Мисије УН на Косову”, рекла је Михајловић.

Она је, међутим, истакла да то што покушавају да ураде не може и неће проћи, јер све оно што се десило у претходних неколико дана још више говори у прилог да је компромис и договор неопходан, и то не само Србима већ и Албанцима.

"Алтернативе уколико се не постигне компромис јесу свађе и сукоби, на шта је упозорио и председник Александар Вучић у Скупштини пре неколико дана када је говорио и излагао извештај о КиМ”, навела је министарка.

Она је нагласила да је Србија опредељена за стабилност, за европске стандарде и интеграције, за преговоре и компромис.

“Ако то жели Приштина, ЕУ, Запад, укините таксе (Приштине на српску робу) и да се седне и разговара о том решењу што пре”, поручила је Михајловић.

Према њеним речима, насиље, сукоби, тешке речи... не могу да донесу никоме добро, већ би сви требало да буду мудри и паметни да косовско питање решавају разговорима и преговорима.

"Ово више није питање само Београда и Приштине, већ питање стабилности комплетне југоисточне Европе”, закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг