Вести

Михајловић: Један корак до соларних панела

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је до сада 11 општина и градова расписало јавне позиве за грађане за замену столарије, а да ће до краја месеца то учинити и преосталих 56 локалних самоуправа које учествују у пројекту повећања енергетске ефикасности. 

"Очекујемо још осам општина и градова који ће сутра расписати позив ка грађанима. Најважније је да неће бити повлашћених, јер су сви критеријуми јасно дефинисани правилницима које су усвојиле све локалне самоуправе. Основни критеријум је енергент који се користи за грејање. Сви који користе лож-уље, мазут, угаљ, као и они који користе електричну енергију за грејање, биће у предности. Када је реч о изолацији, критеријум је да ли постоји термо изолација или не. У сваком случају, када се заврше сви конкурси, ако грађани нису задовољни, могу да се жале општинским комисијама, али ће и Министарство испитати поједине случајеве, јер нам је стало да видимо да ли за наредне јавне позиве можемо додатно да поједноставимо процедуру", изјавила је Михајловић. 

Михајловић је поновила да ће крајем новембра или почетком децембра Министарство расписати још један јавни позив за замену столарије и да очекује да ће бар милион домаћинстава учествовати у наредним годинама у овом пројекту. Најавила је и јавни позив за субвенције за соларне панеле.

"Очекујем да трећег септембра распишемо јавни позив за субвенције за уградњу соларних панела. Држава ће обезбедити 50 одсто средстава, а другу половину плаћају грађани. Оно што је важно је да је до сада било потребно шест месеци за добијање свих дозвола. Ми смо све променили, нема више административних процедура. До соларних панела долази се једним кораком. Грађани се обрате снабдевачу, у највећем проценту је то ЕПС Снабдевање, потпишу уговор са њима о производњи електричне енергије и након пет дана буду повезани на мрежу", појаснила је Михајловић.

 

Цена гаса непромењена до краја године, у септембру радови на конекцији Ниш-Димитровград

Михајловић је изјавила и да неће бити поскупљења гаса у Србији до краја године, и да ће радови на интерконекцији Ниш-Димитровград почети у септембру. 

"До краја године се неће мењати цена гаса, јер ми имамо уговор са "Гаспромом", а "Србијагас" има обавезу да преговара или о новом анексу или новом уговору за период после првог јануара 2022. Што се тиче нафтних деривата, оно што је сигурно је да држава неће повећавати дажбине и на тај начин утицати на додатна поскупљења, али оно на шта не можемо да утичемо је цена на светском тржишту. Цена струје остаје иста, нема никаквих захтева, нити преговора о евентуалном повећању", рекла је Михајловић. 

Михајловић истиче да је диверзификација гасних рута важна подједнако као и диверзификација добављача енергента. 

"Када говоримо о изградњи гасне интерконекције Ниш-Димитровград, завршавамо тендере за избор извођача и надзора, а почетак радова биће у септембру. Тиме добијамо још један правац снабдевања, али је исто тако важно да радимо на диверзификацији добављача, јер не знамо каква ће бити ситуација на светском тржишту гаса", истиче Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/РТС