Вести

Михајловић: На почетку смо великог инвестиционог циклуса

У реконструкцију путева у Браничевском округу ове године биће уложене још 2,4 милијарде динара, најавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Михајловић је током посете Великом Градишту с начелником Браничевског округа Александром Ђокићем, председником општине Драганом Милићем и председницима локалних самоуправа Браничевског округа разговарала о инфраструктурним пројектима важним за тај део Србије.

"Само у реконструкцију путева уложићемо 2,4 милијарде динара, уз средства за редовно одржавање која следују свакој општини. У реконструкцију пруга и железнички саобраћај у Браничевском округу уложили смо пет милијарди динара. Оно што нас, такође, очекује јесте повезивање Пожаревца са ауто-путем и изградња брзе саобраћајнице до Градишта и Голупца", навела је министарка.

Истакла је да ће то много значити за привреду и туризам, али пре свега за сваку породицу да остану да живе ту.

 

Градња брзе саобраћајнице до Голупца креће 2020. године

Радови на изградњи брзе саобраћајнице од ауто-пута код скретања за Пожаревац до Великог Градишта и Голупца почеће 2020. године, најавила је данас потпредседница владе и министар грађевине Зорана Михајловић.

"Све грађане Браничевског округа посебно занима изградња брзе саобраћајнице од ауто-пута код Пожаревца до Голупца. Та магистрала ће бити једна од налепших у Србији, пошто је то и један од најлепших делова наше земље", рекла је Михајловић новинарима и додала да је вредност тог пројекта око 350 милиона евра.

Михајловић је данас током посете Великом Градишту разговарала о том пројекту са начелником Браничевског округа Александром Ђокићем и председником општине Велико Градиште Драганом Милићем.

Михајловић је рекла да су "Путеви Србије" инвеститор тог пројекта и да то јавно предузеће већ ради на техничкој документацији, као и да се ради на просторном плану.

"Ове године мора да буде готова документација, а 2020. могу да почну радови", поручила је Михајловић.

Она је истакла да ће тај ауто-пут бити веома значајан економски, туристички, али и социјални, пошто ће од њега имати велику корист грађани тог дела земље.

Изразила је очекивање да ће брза саобраћајница допринети да млади остану да живе у том делу Србије.

 

Ускоро почиње градња три нова ауто-пута

Потпредседница владе и министарка грађевине Зорана Михајловић је изјавила данас да ускоро почиње градња три нова ауто-пута, од којих ће прво кренути радови на ауто-путу Сремска Рача - Кузмин, већ током јуна или јула.

Михајловић је рекла новинарима да ће се ти ауто-путеви градити у оквиру новог инвестиционог циклуса вредног укупно осам милијарди евра.

"Почиње изградња три нова ауто-пута: Сремска Рача - Кузмин, у јуну или јулу и за тај ауто-пут је спремна документација. Затим градња Моравског коридора који ће повезати Србију односно коридоре 10 и 11", рекла је она.

Михајловић је додала да ће почети и градња брзе саобраћајнице и ауто-пута Рума - Шабац и Шабац - Лозница.

"Очекујемо да буде ускоро готова и документација за деоницу ауто-пута Ниш - Плочник", навела је министарка.

Рекла је да ће се у оквиру новог инвестиционог циклуса улагати у путеве, пруге, аеродроме и водни саобраћај, као и да ће влада по први пут реализовати инвестиције од 200 милиона евра само у водни саобраћај.

"Србија је мала земља и треба да искористи свој положај да би опстала и зато треба да се повежемо унутар земље, као и са земљама око нас", подвукла је министарка.

Михајловић каже да ће се у оквиру тог циклуса наставити реализација железничких пројеката: Београд - Будимпешта, затим реконструкција пруга Ниш - Прешево и реконструкција барске пруге кроз нашу земљу.

Неке резулате ћемо имати већ наредне године, додала је Михајловић.

 

Влада ће помоћи поплављеним подручјима

Влада Србије ће на наредној седници владе размотрити како ће помоћи поплављеним подручјима, изјавила је данас министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

"Ми ћемо и на седници владе разговарати шта се дешава и шта можемо као влада да урадимо. Радимо заједно, нити су локалне самоуправе саме, нити је влада сама", рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара током посете Великом Градишту.

Напоменула је да је пуно тога већ урађено на превенцији поплава.

"Разговараћемо на влади о томе шта је све потребно од помоћи и где је потребно и учинићемо све што можемо да се ствари што пре стабилизују, када се вода повуче", додала је Михајловић.

 

Потребно повећање цене путарине због улагања у путеве

Потпредседница Владе Србије и министар грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је данас да би требало повећати цену путарине како би могло више да се улаже у путеве.

Упитана да прокоментарише то што су поједини медији објавили да је Влада предложила поскупљење путарина од 12 одсто Михајловић је рекла да је још рано говорити о процентима.

"Мења се Закон о накнадама, Министарство финансија је предлагач, а ми смо као Влада то подржали. Путарина је повећана последњи пут почетком 2017. године, а пре тога девет година није повећана", навела је Михајловић.

Она је рекла да су огромна улагања у путеве и да држава мора да улаже у саобраћајну инфраструктуру и обезбеди квалитетно одржавање путева, јер од тога зависи безбедност саобраћаја.

 

 

Извор: Танјуг