Вести

Михајловић: Насиље и агресија опозиције виде се сваки дан на улицама

Члан Председништва Српске напредне странке (СНС) Зорана Михајловић изјавила је данас да је она лично увек за ванредне парламентарне изборе, јер је то најбољи начин да се провери да ли су грађани задовољни радом Владе Србије.

"Ја сам лично увек била за изборе, невезано за било какве протесте. Сматрам да је то најбољи начин да се провери да ли су грађани задовољни оним што радимо, да ли грађани сматрају да то треба да се мења. Имамо ли ми поверење грађана, то је био мој став месецима раније", нагласила је Михајловић.

Додаје да повлачење паралеле и свако повезивање садашњих протеста са 5. октобром нема "везе са везом". Подсећа да су непосредно пре 5. октобра били избори, за које се испоставило да су били покрадени, те да је то покренуло целу Србију и да је на улицама било стотине хиљада људи.

"Ви сада имате ситуацију једне групе, доста испраних политичара, који покушавају да без избора дођу на власт и то тако што онај који је победио са 40 одсто више гласова треба да се склони са власти. То није логично", нагласила је она.

"Чини ми се да је насиље и агресија број један у свему и мислим да се сви морамо борити против тога", рекла је Михајловић и истакла да се насиље и агресија опозиције виде сваки дан на улицама.

Упитана да ли ће опозиција добити снимак са наплатне рампе где је возач директора Коридора Србије Зорана Бабића ударио у возило које је чекало и при том је погинула једна жена, Михајловић је рекла да је то посао за надлежне институције и да претпоставља да је МУП спровео истрагу а тужилаштво свој део посла.

На питање да ли је она погледала снимак, Михајловић, која је и министарка грађевине, саобраћаја и инфраструктуре рекла је да није, јер мисли да то није њен посао.

"Оно што је задатак државе, држава је то и урадила", закључила је Михајловић.

 

Дванаест нових авио-линија за бржи развој југа

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић изјавила је да је циљ увођења 12 авио-линија од јавног интереса са нишког аеродрома бржи развој јужне и источне Србије кроз повезивање с привредним центрима у Европи.

"Линијама од јавног интереса повезаћемо 10 мање развијених округа у Србији с најразвијенијим деловима Немачке, Аустрије, Италије, али и с нашом дијаспором. Процењује се да у европским регијама које нове линије покривају живи око 1,2 милиона наших људи, рекла је Михајловић.

Она је навела да се линије уводе у складу са Законом о ваздушном саобраћају, уредбом коју је Влада усвојила, да се превозилац бира на међународном тендеру и да је све урађено на најпрегледнији начин.

"Свуда у Европи постоје линије од јавног интереса, у Француској има 30 линија од јавног интереса, у Хрватској 10", навела је она, додајући да је за трошкове функционисања ових линија обезбеђено пет милиона евра у буџету.

Потпредседница Владе је напоменула да је реч о редовним линијама, а не о чартер летовима, као и да је нишки аеродром изабран као дестинација будући да не само Нишавски округ него цео регион јужне и источне Србије, има просечан БДП на нивоу мањем од 75 одсто БДП-а Србије.

Она је рекла да ће увођење ових линија утицати и на развој нишког аеродрома, који ће ове године имати око 380.000 путника, а наредне године се очекује да ће имати око 500.000 путника.

"Најважнија ствар је да наши аеродроми испуњавају све услове по питању безбедности одвијања ваздушног саобраћаја, а сигурно да ће се увођењем нових линија и друге ствари и услуге аеродрома побољшавати", додала је Михајловић.

 

Могућа одлука о промени руководства Катастра

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић очекује да Управни надзор ресорног министарства у Катастру за седам до десет дана поднесе извештај о ситуацији у тој институцији, која је у штрајку, након чега ће Влада донети одлуку о евентуалној промени руководства.

Михајловић је рекла да је Катастар због своје важности у надлежности Владе Србије, па је премијерка због штрајка у тој институцији одредила министра за рад Зорана Ђорђевића да преговара са незадовољним радницима.

"Катастар је једна од најважнијих институција и због важности података којима располаже, ја бих рекла да је као БИА", рекла је Михајловић.

Према њеним речима, осим у Београду, штрајкује и катастар у Крагујевцу, али министарство има контролу над свим што се догађа".

"Крајња одлука да ли ћемо мењати руководство или начин на који ћемо радити је на премијерки", навела је Михајловић.

Упозорила је такође да то што катастри штрајкују утиче на мањи број издавања дозвола, што ће се одразити и на позицију Србије на Дуинг бизнис листи Светске банке.

 

Три ауто-пута завршавамо, три нова почињемо

Ове године биће завршена три ауто-пута и почеће изградња три нова ауто-пута, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

"Пре лета и летње туристичке сезоне имаћемо завршена три ауто-пута, и то на јужном и источном краку Коридора 10, као и 103 километра ауто-пута на Коридору 11 од Обреновца до Прељине", рекла је Михајловић.

Она је додала да ће до краја године бити завршена и деоница од Сурчина до Обреновца, тако да ће бити укупно 120 километара ауто-пута од Сурчина до Чачка.

Министарка је најавила да у априлу код Лучана почињу радови на деоници ауто-пута ка Црној Гори од Прељине до Пожеге.

"Поред тога, у јуну је планиран почетак радова на првој деоници ауто-пута Београд-Сарајево, од Сремске Раче до Кузмина, а у 2019. крећу и радови на изградњи Моравског коридора, односно ауто-пута Појате-Прељина, рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва