Вести

Михајловић: Неки не схватају колико су одговорне функције на којима се налазе

Нисам нарочито поносна на оно што затичем, али зато сам ту, да поправим, уредим и одем, баш као што је било у ресору грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре - рекла је  Зорана Михајловић, потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике.

Михајловић је истакла да је сектор енергетике и рударства исувише важан за Србију, њен развој и за њене грађане, и да нема времена да било ко у овом ресору не да све од себе.

- Очекујем да радим на исти начин, са истом енергијом, жељом и посвећеношћу као што сам радила и у министарству које сам претходно водила, како би Србија била енергетски безбедна земља.

* Кажу да је враћање у ресор рударства и енергетике деградација за вас. Шта ви на то кажете?

- Зависи како гледате на то. Ако вас у животу покреће само функција, онда можда може и тако да се тумачи. Али, ако ствари посматрате суштински, ако правите резултат, ако имате визију како сектор може да се унапреди и могућност да ствари промените на боље, онда не бих могла да се сложим с таквим оценама. Енергетика је важна за нашу државу, за наше грађане, као што је важна и за позицију Србије у региону и Европи, преко којег се огледа наша стабилност и повезаност са светом. Ја знам шта хоћу да урадим у овом ресору и не брине ме како то неки други виде.

* Какву сте ситуацију оставили наследнику у Министарству грађевине, да ли верујете да ће се Томислав Момировић снаћи на месту министра?

- Оставила сам сектор који је уређен, ефикасан и поштован, како у земљи, тако и на међународном плану. То је резултат шест година озбиљног и посвећеног рада преточеног у 350 километара нових ауто-путева, завршен комплетан коридор 10, ауто-пут ,,Милош Велики” од Београда до Чачка и више од 550 километара реконструсаних пруга. Покренули смо и нове пројекте, од Моравског коридора, деонице Прељина-Пожега, Сремска Рача-Кузмин, потписали уговор за фрушкогорски коридор... Данас у Србији има више од 67.000 активних градилишта, а било их је 1.500 у 2014, девети смо на свету на Дуинг бизнис листи Светске банке по издавању грађевинских дозвола, број возила на ауто-путевима повећан је са 37 милиона у 2014. на скоро 57 милиона у прошлој години. Отворени су нови аеродроми, а после више деценија покренута су велика улагања у водни саобраћај. Новом министру желим срећан рад и понудила сам му сваку врсту помоћи. Верујем да ће резултати овог сектора бити још бољи, јер има пуно пројеката који су у току, и који ће верујем бити успешно завршени, на корист грађана Србије.

* Шта ће бити ваши први кораци на челу новог ресора? Да ли вам је Александар Антић дао неки савет?

- Први корак је свакако састанак са директорима предузећа из ресора. Чини ми се да неки не схватају колико су одговорне и важне функције на којима се налазе да би радили за грађане ове земље. Мораћемо да мењамо начин рада у неким предузећима, а посебно ћу се бавити регионалним пројектима, који су једнако важни у енергетици, као што су важни и у транспорту. Ако је Србија у транспорту повратила своје место као транзитни коридор и регионално чвориште, морамо једнако да радимо на нашем позиционирању и у енергетском сектору, за шта имамо све предуслове као земља са централним положајем у региону. Као министар увек сам ту да разговарам и са грађанима и са запосленима у Министарству, да урадимо све што можемо да има довољно енергије и енергената, али и да они буду много бољег квалитета. Свакако да ће приоритет бити убрзана реализација започетих инвестиција на много транспарентнији начин. Морају да се знају све ствари унутар пројекта, да постоји одговорност за оне који касне. Поред инвестиција, важно је и повећање ефикасности предузећа у сектору, са свим што то носи, и ту очекујем велики рад директора и синдиката, и то заједно. Такође, много више него до сада биће тежиште на заштити животне средине. Отпочињаћемо и неке нове пројекте, а оно што је посебно важно је потпуно стављање рампе за све мешетаре којих у овом сектору има веома много. Што се тиче примопредаје, претходни министар Антић ме је упознао са текућим и кључним питањима из ресора. Ми смо дуги низ година пријатељи, поклонио ми је флашу вина и договорили смо се да је заједно отворимо.

* Шта кажете на коментаре да као министарка која је по укусу Запада, водите министарство које је уско везано за Русију?

- Док сам водила Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, сарађивали смо са највећим светским компанијама и наши партнери су били од Немачке, ЕУ, САД, до Кине, Русије, Турске и Азербејџана. И не знам шта је необично у томе што после 20 година у енергетици, водим управо енергетику. Наравно да су значајни односи са свим партнерима у свету, јер је енергетика стратешки важна, и важно спољнополитичко питање. За нас је важно да сарађујемо и да имамо и нове партнере, у односу на оне које имамо тренутно. Све што се ради, сваки корак који се направи у овом сектору, биће у интересу Србије и њених грађана. Кроз економски споразум из Вашингтона, а први корак је студија изводљивости која ће се радити, треба да учинимо све како би језеро Газиводе се користило на добробит свих јер је оно важан природни ресурс у овом делу Србије. Зашто не размишљати и о пројектима у којима би учествовали и Срби са Косова, као и страни партнери. Поделе као у доба Хладног рата мислим да су одавно превазиђене.

* У овој влади имамо чак 11 жена. Шта очекујете?

- С обзиром на то колико дуго сам се борила да буде више жена у политичком и јавном животу, још више ће ми бити драго да постижу резултате. Србија први пут има 50 одсто жена у Влади и знамо да ће све очи ће бити упрте у њих и њихов рад, у њихове одлуке, законе које буду предлагале.

Надам се да ће у новој влади Србија коначно добити и закон о родној равноправности за који није било сагласја унутар претходне Владе и једног Министарства. Ово не значи да је све решено и да смо ми у потпуности родно равноправно друштво. Нисмо. Пуно је још препрека за жене, дискриминације, стереотипа... Кад је саопштено да ће жене чинити половину владе, добијала сам поруке како је, ето, довољно бити жена па бити у влади. То је толико понижавајуће, као да се подразумева да ако сте мушкарац онда треба да водите свет.

Дакле, очи су упрте у све нас, и треба да се потрудимо још више да рушимо стереотипе. Јер смо у свему боље, и током школовања, и у послу, а мање смо вредноване.

* Шта мислите о томе што је Вучић нове парламентарне изборе најавио за годину и по дана?

- Мање је важно да ли ће влада трајати годину или две, много важније је како ћемо искористити то време, да се ради сваки дан највише што се може, јер зато смо ту, да радимо за грађане. Позивам све грађане и грађанке, све оне који су у институцијама које се баве било енергетиком, било рударством, да се обрате, врата Министарства су отворена за све и могу слободно да се обрате за сваки проблем, предлог, сугестију. Не може да се дозволи да људи у Србији чекају на прикључак за електричну енергију више од 120 дана, да због недовољног квалитета струје у неким деловима земље људима страдају кућни апарати. Много новца држава опредељује за овај сектор. Тај новац ће неко сад да контролише, и додатно, мораће да се објасни зашто већ данас ствари нису боље.

* Опозиција је већ сад најавила да неће прихватити обједињавање избора. Како то коментаришете?

- Најлакше је у животу склањати се и не радити ништа. Они који тако размишљају не би ни требало да се баве политиком, и отворе простор људима који желе нешто да ураде за своју земљу, без обзира на то којој политичкој опцији припадају. У овом случају, иза бојкота се крије недостатак програма, идеја, неспремност да се преузме одговорност. Они који нису спремни да се боре за своје бираче, са својим програмом, увек ће наћи изговор, али грађани су јасно показали да им је доста оних који се боре само за свој интерес.

* Да ли мислите да би на изборе 2022. требало да изађете самостално или заједно са СПС-ом, евентуално са Шапићевим СПАС-ом?

- Политички гледано, свако тражи да има што већу подршку. С друге стране, мислим да има много малих странака које не могу да добију ни изборе за месне заједнице, а наслоњени су на СНС и тако се преко сигурних леђа остварују. Ја сам за чисте рачуне са партнерима. За почетак, не волим да црвеним за неке који нису из СНС, а праве грешке. Као друго, потребни су нам најбољи и најквалитетнији, а не они који су само у политичкој странци да би били негде. Увек сам за сарадњу између СНС и странака мањина, и за њих треба да стварамо услове, а сви други нек уђу у утакмицу.

* У новој влади смо добили Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог. Нова министарка је Гордана Чомић. Да ли је за вас то било изненађње?

- Не, није било изненађење. Ми имамо одличан однос још када сам била министарка енергетике. Знамо се од 2012. И то је жена која се и тада залагала за родну равноправност. И тада, и сада, има визију како се ствари померају и баш зато је нападају сви. Опозиција је очајна јер на њеном примеру виде шта су могли да постигну, а пропустили су. Додатни разлог што је нападају је и тај што изгледа не схватају да се времена мењају. И њој и свим члановима и чланицама владе желим велики успех у раду јер сваки наш корак напред је много корака за сваког грађанина и грађанку ове земље.

Није битно чији је кадар директор

* После паузе поново ћете сарађивати с Душаном Бајатовићем. Хоће ли то функционисати?

- Верујем да је за медије то добра тема, али мене ни пре шест година, као ни сада, није занимало како се зове директор "Србијагаса", докле год ово предузеће послује како треба. Међутим, и тада и сада врло одговорно тврдим да је "Србијагас" могао много боље и да промене, које су неминовне, зависе од директора. Погрешно је што се енергетика посматра кроз ову призму, јер је енергетика много више од тога да ли је директор кадар СПС или неке друге странке. Енергетика је важна за бржи привредни раст, за квалитетнији живот, и стратешки је важан сектор који нас може довести до много бољег положаја у свету.

 

 

 

Извор: Блиц