Вести

Михајловић: Немам ништа против освежења у Влади

Министарка и потпредседница Владе Зорана Михајловић у разговору за Данас није потврдила нити демантовала тврдње о скорој реконструкцији Владе, као ни спекулације да би Тадићев СДС могао да заузме место СПС-а Ивице Дачића.

"Влада се није бавила питањем реконструкције, тиме су се бавили медији. Нормално је да се разговара о ефикасности владе. Ако је потребно убрзање и освежење, то не може да шкоди, већ само да помогне", каже она.

 

* Зашто вас је толико наљутила Дачићева безазлена тврдња да следи реконструкција Владе зато што то Вучић тако воли?

- Одговорићу питањем: како може да наљути безазлена изјава? Ако љути, онда није безазлена, и обратно.

 

* Да ли сте Ви Вучићев гласноговорник, како тврде поједини медији?

- Да ли ме то питате или се скривате иза тврдњи, како кажете, појединих медија. Ако ме питате да ли сам гласноговорник премијера, подсетићу вас да сам потпредседник Владе Србије. Део сам тима на чијем челу је председник Владе и говорим у име тог тима када су стратешке ствари у питању. Када би било другачије, морала бих или сама да изађем из тима или бих била замољена да другачију стратегију представљам ван тог тима. Интересантно ми је како је могуће да у исто време будем гласноговорник премијера али и да, како се може чути, “кевћем из фотеље“, а да у ствари утрнуто седим, јер нас је тренер поређао као чуњеве у куглани. То су све запажања и добро је да могу да се чују и да се објаве, а ја ћу и даље да се трудим да испуним све што обећам. Позивам Вас да заједно утврдимо ко ће први да узме грађевинску дозволу за 28 дана и ко ће да је добије електронским путем.

 

* Недавно сте рекли да министри из СПС нису тако видљиви. Да ли су у међувремену поправили утисак?

- Влада треба да је уређена као тим, као у врхунском спорту. Мислим да још морамо да радимо да бисмо били као један.

 

* Грађани немају баш неко спектакуларно мишљење ни о вашем раду у министарству. Да ли сте Ви задовољни учињеним, с обзиром на то да сте проглашени и реформатором године? Да ли је и премијер задовољан вашим радом, с обзиром на то да се он највише и пита око реконструкције?

- Грађани и не треба да имају спектакуларно мишљење, треба да почну да живе боље. За видљиве резултате у ресору направила сам све предуслове, јер реформе не падају с неба. Грађани не смеју бити понижавани и приморани да иду од шалтера до шалтера, као да просе за документа, али не морају да знају ко је спречио да се подмићује администрација за један папир, као да је од сувог злата. Грађанин хоће да дође на један шалтер, да буде поштован и да као у уређеној земљи најнормалније заврши свој посао. Предуслови за то су испуњени. А, када ме питате да ли је премијер задовољан мојим радом, морам да Вам одговорим питањем - да ли је уредник задовољан Вашим радом или би више волео да овај интервју ради неки Ваш колега? Претпостављам да сте Ви његов избор, зато што добро радите. С обзиром да се, како сте рекли, премијер највише пита око реконструкције, верујем да ће када донесе одлуку, сам саопштити, јер то није посао за гласноговорнике.

 

* Грађани и медији некако се слажу да су најлошије радили Велимир Илић, Срђан Вербић и министарка пољопривреде. Да ли за њих неће бити места у Влади након реконструкције?

- Не мислим да су чланови владе мете у које може да удара ко како хоће, већ људи који се труде да раде своје посао најбоље што могу. У неком тренутку треба подвући црту и видети да ли је то довољно, и да ли може боље и више.

 

* Оно у чему се грађани и медији такође слажу је да су до сада за две године из Владе и парламента стизала само обећања о бољем животу. Када ће бар нека обећања бити реализована, јер један је живот?

- Ова Влада је, да подсетим, отпочела преговоре са ЕУ, више од четири месеца имали смо ванредно стање, са огромним последицама на БДП, али смо ипак донели најважније системске законе за неколико месеци, што ниједна претходна није. Не зато што нису могли, већ зато што нису хтели. Договорили смо аранжман са ММФ из предострожности чиме Србија добија бољи рејтинг код кредитора, на путу смо да нађемо стратешког партнера за Железару, јавно и транспарентно као ниједна влада пре. Ова Влада ради дан и ноћ да нам буде боље. И ма шта дежурни критичари говорили, данас се осећа нада и људи другачије говоре и размишљају. Да, један је живот, али су нам га уништавали више од једне деценије, и за осам месеци од када СНС води Владу не може да потече мед и млеко. Али Србија иде напред, и то каже и види цео свет.

 

* Председник Демократске странке Бојан Пајтић тврди да актуелној власти у Србији не треба опозиција да би пала, јер њени потези доводе до очајања читаве друштвене слојеве, од запослених у правосуђу, преко просветара до полиције.

- Жалосно је како председник ДС нема свест ни где живи нити колики рејтинг његова странка има. Мени је жао, волела бих да постоји опредељена, а не поткупљива опозиција, да постоји опозиција која ће помоћи својим радом Влади да буде боља и ефикаснија. Сваки дан власти Бојана Пајтића је дан којим се стање у Војводини погоршава. Нико га неће, а он то, од толике жеље за влашћу, не види.

 

* Опозиција тврди и да СНС ужива подршку само 25 одсто од укупног бирачког тела, док је преосталих 75 посто незадовољно.

- Резултати у Мионици, Лучанима и другим изборима на локалу, као и анкете, показују управо супротно. Ова Влада зна где иде. СНС има јасан став, јасна правила и критеријуме. Говоримо истину, не удварамо се и не улепшавамо стварност. Србија је поштована и то је важно. Довољно је подсетити се колико је председника влада било у Београду ове године, и колико су посета имали наш премијер и министар спољних послова. Србија има јасан план и први пут програмски буџет. Не јуримо за популарношћу, већ за бољим животом.

 

* Велика су очекивања запада и истока од нашег председавања ОЕБС. Да ли смо ми дорасли томе и да ли је Дачић дорастао?

- Слажем се да су очекивања велика. Али је чињеница да у тешком и компликованом спољнополитичком тренутку ми почињемо председавање. Неће бити једноставно, али верујем да ћемо показати, као што смо претходних месеци показали, да смо као Влада довољно мудри, и да смо фактор стабилности и помирења.

 

* Да ли у овој години, или пак у догледно време, можемо очекивати реализацију још неког капиталног пројекта у области грађевине и саобраћајне инфраструктуре, попут моста Земун - Борча?

- Ова година је година градње. Поред интензивног рада на Коридору 10 и Коридору 11, очекује нас и завршетак студије изводљивости за модернизацију пруге Београд - Будимпешта, затим студије и пројекат за брзу пругу Београд - Нови Сад, отпочињање модернизације и реконструкције пруге Београд - Бар... За мене су то најважнији пројекти. Министарство које водим је издало књигу пројеката које представљамо свим инвеститорима. Нећемо да се задужујемо за нове пројекте, већ ћемо трагати за другим моделима финансирања.

 

* Како коментаришете то што је Влада Србије усвојила Полазне основе за реструктурирање Србијагаса које су потпуно другачије од онога што сте Ви предлагали док сте били на челу Министарства енергетике? Да ли сте и Ви на седници Владе гласали за предлог актуелног министра енергетике?

- Мишљење о Србијагасу нисам променила, а на седници Владе сам га такође поновила. Сваки дан одлагања суштинског реформисања јавних предузећа може утицати на успех фискалне консолидације. Сваки дан одлагања реформисања је дан ближе банкроту Србијагаса. Међутим, поштујем одлуке Министарства рударства и енергетике, које је за свој предлог добило позитивна мишљења Министарства финансија и Министарства привреде.

 

* Да ли постоји могућност да држава обезбеди средства за масовну изградњу станова и тако запосли домаћу грађевинску оперативу?

- Први степеник ка подизању грађевинарства и домаће оперативе су управо црне и беле листе. Држава ће стати иза здравих фирми, а разговараћемо и са банкама како би, упоредо са инфраструктурним пројектима, могли да кренемо и у масовну изградњу станова. Удео грађевинарства мора се до 2017. године подићи на седам одсто БДП. Сигурна сам да то можемо да остваримо.