Вести

Михајловић: Неодговорно окупљање на врхунцу епидемије

Сваки дан демонстрација на врхунцу епидемије ће нам доћи на наплату, изјавила је потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Не треба вам "ни Kон ни Зорана" да видите да су болнице препуне и да се вирус шири, истакла је Михајловић.

"У протестима претходних дана изродиле су се две групе људи - организоване криминалне групе хулигана које малтретирају полицију и уништавају имовину и грађане који се буне против начина на који се боримо против короне. И за једне и за друге је заједничка потпуна неодговорност због окупљања на врхунцу епидемије", рекла је Михајловић.

Поручила је да треба да се суздржимо од таквог понашања, јер ће нам сваки дан демонстрација доћи на наплату и имаћемо све већи број заражених које нећемо имати где са сместимо.

Добро је, додаје, да су синоћни протести били без нереда, али и да ће институције државе одреаговати на насиље које се десило.

"Насиље је недопустиво јер оно рађа даље насиље. Свако ко крши закон одговараће, да буде јасно. Ја нисам на протестима чула који су захтеви грађана, али чула сам захтеве политичара - најпре смо имали захтев да се снизи цензус, па се нису појавили на изборима, а сада би да дођу на власт без избора. На протестима су се залепили за грађане како би остварили свој политички интерес", рекла је Михајловић.

Михајловићева се нада да смо изашли из пубертета и да се нећемо инатити, јер то не доноси ништа добро и поручује свима да носе маске, поштују све мере и опомињу оне који то не чине.

"Мој апел свима је да водимо рачуна о себи, да поштујемо мере, јер штитећи себе штитимо и друге. Важно је и да опомињемо друге да то раде, баш као што и ја то сваки пут чиним. Kризни штаб ради свој посао најбоље што може. Не слажем се са Kоном да су грађани изгубили поверење, али не треба вам ни Kон ни Зорана да видимо да су болнице пуне, а вирус све јачи. Надам се да ћемо издржати удар епидемије због окупљања претходних дана", рекла је потпредседница Владе.

 

Морамо да сачувамо и економију и здравље грађана

Михајловић је рекла да епидемија изазвана корона вирусом, поред здравственог система, оставља озбиљне последице и на економију како у свету, тако и у Србији.

"Направићемо приоритете и донећемо потребне мере како бисмо одрживо економски преживели", рекла је Михајловић и додала да држави није лако, али да ће бити прерасподеле буџета у складу са приоритетима.

Нагласила је да бисмо данас били у колапсу да нисмо имали стабилан и добар буџет са којим смо ушли у 2020. годину.

"Последица свакако има, али важно је да очувамо здравље како би што већи број људи могао да ради", рекла је Михајловић.

Поред здравства, навела је да су грађевинарство и пољопривреда свакако важни сектори јер могу извући БДП.

Напоменула је да је сада важно да свако од нас води рачуна о здравственој безбедности, да се придржавамо мера да бисмо могли да радимо.

"Kада се појави вакцина биће све другачије, до тада морамо бити свесни епидемиолошке ситуације", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да ће неке од донетих мера опет попустити када дође до стабилизације ситуације, а до тада морамо да будемо одговорни и да се чувамо.

 

Србија на Kосову се брани договором

Михајловић je изјавила да Србију на Kосову и Метохији неће сачувати десничари "који се бусају у груди да је Kосово срце Србије", нити они који мисле да треба да га признамо јер нас на KиМ нема много и да ћемо тако лакше у ЕУ, већ да ће се Србија на Kосову сачувати договором.

Михајловићје рекла да је захваљујући политици председника Александра Вучића прича о статусу KиМ враћена за преговарачки сто.

"Пре њега, у време Тадића и других, нису хтели да се о Kосову разговара. Вредност политике председника Вучића је што ми данас можемо да преговарамо. То је дуг и тежак процес, али све док постоје преговори, постоји и нада у мирно и компромисно решење”, изјавила је Михајловић.

Михајловић је додала да без договора нема ни преговора, а да су алтернатива томе сукоби који никоме не иду у прилог.

"Биће тешко, биће притисака, али мудро корак по корак можемо да дођемо до решења. То је дуг процес, неће се решити кроз месец или два, или пре избора у САД. Много ће воде протећи док не дођемо до решења, уверена сам да председник Србије води преговоре у најбољем интересу Србије и свих њених грађана", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ Прва ТВ