Вести

Михајловић: Нови закони за одрживу енергетску политику, одговорну према животној средини

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да закони из области рударства енергетике који се данас бране пред посланицима представљају важан корак како би енергетска политика државе била одржива и одговорна према животној средини.

''Влада Србије је опредељена да буде део великих промена које се дешавају у свету, а које подразумевају и процес енергетске транзиције и климатски неутралан развој. Овим законима омогућава се не само да енергетска политика државе буде одржива и одговорна према животној средини, већ и да се бавимо важним стратешким питањима за будући развој овог сектора'', рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да су на дневном реду два нова закона - о обновљивим изворима и о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и измене и допуне два закона – Закона о енергетици и Закона о рударству и геолошким истраживањима.

''Овим законима стварамо боље услове за инвестиције, дигитализацијом процедура кроз увођење е-енергетике и е-рударство, али и водимо рачуна о енергетски угроженим купцима, који ће усвајањем ових закона, поред купаца електричне енергије и гаса, обухватити и купце топлотне енергије'', навела је Михајловић.

Михајловић је додала да се нада да ће расправа о законима бити добра и конструктивна како би се усвојили што квалитетнији закони.

 

 

Извор: Танјуг