Вести

Михајловић: Нови закони за више инвестиција у рударству и енергетици и одрживи развој

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је, поводом усвајања предлога четири закона из области енергетике и рударства, да ће нови законски оквир омогућити нове инвестиције, али и окретање Србије ка зеленој енергетици и зеленој економији.

Влада Србије данас је усвојила предлоге четири закона: закона о рударству и геолошким истраживањима, закона о енергетици, закона о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије и закона о обновљивим изворима енергије.

“Налазимо се у години у којој морамо да размишљамо како да производимо довољно електричне и топлотне енергије, како да имамо довољно гаса, нафте и нафтних деривата, а са друге стране да се развијамо одрживо, да размишљамо о зеленој економији и зеленој енергетици. Закони које је Влада данас усвојила то омогућавају, јер отварају врата великим инвеститорима да раде у Србији заједно са нашим јавним предузећима, а свим грађанима да поред тога што су потрошачи, буду и произвођачи енергије, да постављају соларне панеле на своје куће или зграде, али и да замене прозоре и врата и да њихови рачуни за електричну и топлотну енергију буду нижи него данас”, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да нови закони омогућавају и да се више води рачуна о социјално угроженим купцима електричне енергије, гаса и топлотне енергије.

Михајловић је нагласила да је посебно важно усвајање закона о обновљивим изворима енергије, који представљају будућност у области енергетике. “Потребно је не само да се граде нове хидроелектране, пре свега велике и средње, већ и да буде више ветроелектрана и соларних електрана, али и да у топланама више користимо биомасу, које у Србији има много”, каже Михајловић.

Михајловић је нагласила да су нови закони база развоја и база за отварање нових радних места, али и да ће омогућити да Србија крене путем климатски неутралног развоја и зелене енергије, с обзиром на то да ће енергија из термоелектрана у будућности бити све скупља.

 

 

Извор: Танјуг