Вести

Михајловић: Обезбедићемо редовно напајање струјом за сва ваљевска села

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је након пријема грађана у Ваљеву да ће највећи проблеми на територији града, у вези са напајањем електричном енергијом и водоснабдевањем, бити решени заједничким радом Министарства, "Електродистрибуције" и локалне самоуправе.

"Данас смо разговарали са 25 људи, а већина има два основна проблема - напајање електричном енергијом и водоснабдевање. Причам о томе да људи данима немају струју, да по месец, два или три немају воду. Много тога је овде само обећавано, а деценијама није ништа завршено. Оно што ћемо ми урадити, заједно Министарство, "Електродистрибуција" и град, јесте да ћемо јавно објавити списак свих села која немају струју, разлоге зашто је тако, начин на који ће проблем бити решен и рок до када ће све бити завршено и то ћемо објавити јавно почетком следеће недеље", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла и да ће почетком септембра поново доћи у Ваљево како би се уверила у то да надлежна јавна предузећа раде свој посао.

"Други проблем који није лако решити је питање водоснадбевања. Градски водовод има много нагомиланих проблема, али ће држава помоћи. Друга ствар која је јако битна је Стубо-Ровни. Следеће године почињу радови и тиме ћемо решити вишедеценијски проблем. Европска унија ће финансирати половину радова, а 50 одсто ће обезбедити држава кроз кредите", рекла је Михајловић.

 

Арогантно незнање политичара који злоупотребљавају еколошке теме

Михајловић је одговорајући на питања, да су климатске промене реалност и да држава има план да буде енергетски безбедна, рекла да појединци који користе тему животне средине у политичке сврхе желе да зауставе развој и стабилност државе.
 
"Јако је важно разумети да се климатске промене дешавају, то није теорија завере. Раст просечне температуре у свету је реално стање. Свака држава је дужна да има план, а ми га имамо. Имамо законски оквир, припремамо национални план за енергетику и климу, стратегију развоја енергетике. Ниједна земља није сама, зато је важно повезивање, као што је Иницијатива отворени Балкан. А приче да треба да зауставимо развој, да нема привреде, да не треба да експлоатишемо јадатир, да нам не треба РТБ Бор – то је арогантно незнање", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да постоје организације које се баве здрављем животне средине и које учествују заједно са државом у побољшању заштите, али да се ова тема злоупотребљава у политичке сврхе.
 
"Такозвани политичари износе екологију на терен политике, јер тако желе да ступе на сцену. Вук Јеремић је говорио да не жели кинеске инвестиције и вакцине, а вакцинисао се кинеском вакцином. Говори да је пројекат 'Јадар' штетан, а у време док је он био на власти издате су дозволе 'Рио Тинту' за истражна права. Ђилас у интервјуу 2017. године изјављује да је то развојна шанса и да Србија треба да има фабрику литијумских батерија. Ћута се данас бори против свега, а сви знају да је покушао да добије дозволу за изградњу мале хидроелектране, па када је није добио сад се бори против тога. Сви имају право да причају шта желе, али држава је озбиљна и мора да води рачуна о енергетској безбедности и здрављу животне средине", рекла је Михајловић.

Михајловић је подсетила да нови инвестициони циклус обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра, као и да Србија изградњом нових капацитета који користе обновиве изворе енергије може да буде извозник струје.

 

 

Извор: Танјуг