Вести

Михајловић: Одлуке у складу са принципима заштите животне средине

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је један од разлога за доношење нових закона из енергетике био да се њен развој усклади са потребама заштите животне средине и да је сада тежиште у овој области на повећању енергетске ефикасности и коришћење обновљивих извора енергије.

"Пре 10 или 15 година било је важно само да имате енергију, али то сад није довољно ни у свету ни код нас. Данас више ниједна одлука ни у енергетици ни у рударству не може да се донесе а да није у складу са принципима заштите животне средине", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да је донет нови Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије како би држава помогла грађанима да замене столарију, да поправе изолацију, да не бисмо били држава у којој се троши око четири пута више енергије него у Европској унији.

Михајловић је додала да очекује да први уговори са грађанима у вези са унапређењем енергетске ефикасности буду потписани крајем лета и нагласила да локалне самоуправе имају веома важну улогу у спровођењу овог процеса, јер су оне, између осталог, те које расписују јавне позиве за грађане и фирме које ће радити енергетску санацију.

"Ове године ће то бити финансирано новцем локалних самоуправа, уз подршку из буџета, а за идућу годину очекујемо да ћемо имати подршку и међународних финансијских институција и много више новца за енергетску ефикасност. Очекујемо да у просеку годишње имамо око 150 милиона евра за ове намене и верујемо да у наредне три године можемо да завршимо велики део посла кад је реч о замени столарије на породичним кућама и стамбеним зградама", рекла је Михајловић, и додала да ће кренути да обилази локалне самоуправе како би Министарство помогло у припреми ових програма.

Михајловић је додала да је донет и Закон о коришћењу обновљивих извора енергије, који ће између осталог омогућити да много већи број људи постави соларне панеле на кровове својих кућа или зграда.

"Направили смо једноставну процедуру, у којој се све завршава у четири корака, од израде пројекта, преко добијања одобрења које се прибавља за краће време него грађевинска дозвола, постављања панела, до закључивања уговора са Електродистрибуцијом. Соларни панели већ за неколико година могу да се исплате, а да након тога грађани имају само уштеду", рекла је Михајловић.

 

Закон о родној равноправности важан за једнаке шансе жена и мушкараца

Михајловић је рекла да је важно што је у скупштинској процедури Предлог закона о родној равноправности, који је важан за стварање друштва једнаких шанси за жене и мушкарце.

"Шта год ко говорио, жене данас нису равноправне и потребно је да и кроз овај закон стварамо услове да у нашем друштву и жене и мушкарци имају једнаке шансе. Жене у већем броју заврше факултет, са вишим просецима, а теже се запошљавају. Жене које живе на селу практично раде да би јеле и спавале јер се углавном баве неплаћеним радом и свака трећа жена у руралним подручјима нема право на пензију. Такође, жене су много више биле оптерећене и због пандемије Ковида-19, како због тога што жене чине већину запослених у здравству, тако и због већих обавеза у домаћинству и нези чланова породице", рекла је Михајловић.

"Закон о родној равноправности треба да омогући да нико више не може да уз биографију за посао тражи и слику, нити да је пита да ли планира брак или рађање деце. Такође, компаније ће имати обавезу да имају одређени проценат жена у управљачким телима. Квоте су неопходне, барем у почетку, како би ту ситуација почела да се мења, јер би требало да имамо више жена и тамо где се одлучује о новцу", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да о свему што је урађено претходних година у области родне равноправности говори и то што се већи број жена одлучује да пријави насиље.

"Наши закони су заиста добри у овој области, и то не тврдимо само ми, већ кажу и у свету, урађене су додатне обуке за запослене у полицији и социјалним службама како би се сензибилисали за проблем породичног и родно заснованог насиља. Ипак, и даље имамо проблем с тим да много људи и даље окреће главу кад се сусретну са насиљем, уместо да га пријаве, и то је оно на чему мора више да се ради", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/Студио Б