Вести

Михајловић: Почиње одржавање путева по учинку

Потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић је изјавила данас да је по први пут расписан тендер за одржавање путева по учинку и то за првих 3.000 км путева, као и да ће за преосталих 13.000 км путне мреже тендер бити објављен до краја године.

''То је велики помак у последњих 25 година, пошто су раније путарске фирме добијале послове без јавних тендера'', рекла је Михајловић на представљању пројекта "Реформа путног сектора Републике Србије" у Клубу посланика, у присуству Светске банке, в.д. директора Путева Србије Зорана Дробњака и в.д. директора Коридора Србије Зорана Бабића.

Михајловић је рекла да је то почетак реформе путног сектора, у циљу развоја путне привреде и модерног одржавања путева. Она је рекла да је тендер расписан у мају за првих 3.000 км и да ће понуде бити добијне до почетка јула.

''Потписују уговор којим се обавезују по питању квалитета, цене и рока за одржавање. Ту ће бити проблема за све оне који су навикли да добијају послове без тендера'', нагласила је Михајловић.

Она је позвала домаће путаре да се зато удружују да би могли на тендеру да добијају послове.

Михајловић је прецизирала да ће путари добијати посао на три године, иако су тражили да то буде на пет година.

''Ако дате неком посао да одржава одређне деонице и он се покаже да није квалитетан, онда је бесмислено да га чекате још три године да заврши свој посао'', нагласила је Михајловић.

Она је рекла да почиње са реформом не само Путева Србије већ целе путне привреде, како би имали квалиетно одржавану инфраструктуру. Према њеним речима, вредност наших пројеката само у путној привреди је близу шест милијарди евра. Она је нагласила да ће одржавање путева по учинку и преко тендера значити да ће грађани јасно моћи да виде цену коштања одржавања и структуру трошкова, пошто није свака деоница иста.

''Тренутно не можемо у потпуности да знамо која је права цена за одржавање одређених деоница. Циљ је и да путарске компаније постану самоодрживе, иако 25 година добијају послове без тендера. То је почетак реформе путева. Радимо то заједно са Светском банком, а циљ је да имамо модерне Путеве Србије и путарске компаније'', рекла је министарка.

Михајловић је додала да постоје 24 путарске фирме које имају између 7.000 и 8.000 запослених и да ће нови систем обезбедити квалитетнији начин одржавња и управљања одржавањем путне мреже.

Она је нагласила да је за развој Србије потребна добра путна привреда, а не као што је сада случај да је већина тих предузећа неликвидно. Како је рекла, Србија је по извештају Светског екномског форума на листи од 136 земља по квалитету путне инфраструктуре на 116. месту, што је недопустиво и да је циљ да будемо међу првих 30 земаља, односно да направимо велики скок као што је то учињено на Дуинг бизнис листи.

Она је навела да је у 2016. у односу на 2006. године смањен за 36 одсто новац за одржавање путева, али и да је држава са друге стране повећала за 39 одсто своју помоћ за одржавање путева.

''У наредном периоду ће потреба за одржавањем путева расти за 50 одсто'', навела је Михајловић.

 

 

извор: Танјуг