Вести

Михајловић: Почињемо реализацију важних пројеката о којима се прича деценијама

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, потписала је данас Меморандум о разумевању у вези с израдом пројектне документације за реконструкцију пруге од Велике Плане до Ниша, што је један од првих корака у реализацији овог пројекта укупне инвестиционе вредности око 550 милиона евра.

Михајловић је на конференцији за медије “ЕУ за тебе – За модерну и одрживу Србију”, поводом представљања програма “Подршка ЕУ у припреми пројеката” (ЕУ ППФ), рекла да је укупна дужина деоница ове пруге за које се припрема документација око 111 км.

“За нас је ово важан дан јер почињемо реализацију важних пројеката о којима се сигурно прича деценијама, не само из области транспорта, него и из области животне средине, који је важан и за Србију, али је од значаја и ван Србије”, рекла је Михајловић.

Она је истакла да је у сенци коментара о новом извештају Европске комисије остало питање које грађани свуда у Србији постављају, а то је шта имамо од пута ка ЕУ и шта све радимо са ЕУ.

“Управо су овакви пројекти за грађане и грађанке Србије показатељ шта нам конкретно доноси пут ка ЕУ, да стално подижемо стандарде у свим областима, да припремамо пројектну документацију и идемо ка њиховој реализацији“, рекла је она.

“Припрема пројектне документације је озбиљан посао јер утиче на све што се касније дешава на пројекту, на брзину и ефикасност реализације. Министарство за европске интеграције има важну улогу у програмирању пројеката и нама су пружили значајну помоћ и за припрему пројекта модернизације пруге Ниш-Брестовац и реконструкцију бродске преводнице на ХЕ „Ђердап 1“, која после 30 година треба да се ревитализује”, навела је Михајловић.

Она је Меморандум о разумевању у вези са пројектом модернизације пруге Велика Плана - Ниш, који се тиче сарадње на припреми пројектне документације, потписала са министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и в. д. генералног директора “Инфраструктура железница Србије” Мирољубом Јевтићем, а потписивању је присуствовао и шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици.