Вести

Михајловић: Пола милијарде динара за 20 локалних самоуправа

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, уручила је градоначелницима и председницима општина 20 локалних самоуправа уговоре за финансирање пројеката за унапређење енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја.

Михајловић је овом приликом изјавила да се Влада Србије определила да повећање енергетске ефикасности буде национални циљ и приоритет, једнако важан као и изградња хидроелектрана.

"Пола милијарде динара смо обезбедили за ове пројекте, који значе уштеду енергије и ниже рачуне. Али, значе и смањење емисије угљен-диоскида за 3.000 тона, уштеду 6,9 милиона кWч, што је поређења ради енергија коју потроши 650 домаћинстава. Више од 4.000 деце имаће квалитетнији живот, зими им неће бити хладно а лети претопло, а рачуни ће бити нижи него данас", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да су ове локалне самоуправе биле брзе, ефикасне и инвентивне у припреми пројеката и да представљају пример свима осталима који треба да буду активнији у овој области.

"Министарство ће у јуну кроз Управу за енергетску ефикасност започети реализацију важног пројекта замене столарије, чиме ћемо помоћи грађанима и грађанкама, али и привреди, да буду енергетски ефикаснији. Да не трошимо четири пута више енергије него било која држава у Европи, да не бацамо енергију кроз прозор, да чувамо животну средину и будемо рационални", рекла је Михајловић.

Уговори за за финансирање пројеката ради унапређења енергетске ефикасности у објектима од јавног значаја уручени су представницима 20 локалних самоуправа: Беле Паланке, Владичиног Хана, Врања, Крагујевца, Гаџиног Хана, Пантелеја (Ниш), Свилајнца, Бајине Баште, Мајданпека, Палилуле (Београд), Владимираца, Црвеног крста (Ниш), Љубовије, Велике Плане, Бачке Паланке, Љига, Шида, Новог Бечеја, Блаца и Крупња.

 

 

Извор: Танјуг