Вести

Михајловић: Пола милијарде евра кошта јавашлук на Коридору 10

За Коридор 10 је пре доста година издвојена 1,1 милијарда евра да се уради, а када буде завршен крајем 2016. испашће да смо могли да урадимо коридор и по, изјавила је министарка за грађевинарство, саобраћај и инфраструктуру Зорама Михајловић.

Према њеним речима, најмање пола милијарде евра дали смо за одштетне захтеве и лошу експропријацију.

"Пореска управа ради процену вредности имновине која треба да буде изузета, али не постоји јединствена методологија, па се људи жале и добијају судске спорове. И то је велики новац. На мосту Земун-Борча то се мери милионима долара, које морамо да исплатимо људима код којих је извршена експропријација", рекла је Михајловићева за данашњу "Политику".

Она је навела да ћемо за текуће пројекте ове године потрошити 1,8 милијарди евра.

"То је новац који је обезбеђен кроз радове на коридорима 10 и 11, као и за радове из куватског, руског и чешког кредита. Сматрам да је најважније завршити пројекте који су у току", рекла је министарка.

На подсећање да је премијер Александар Вучић рекао да постоје проблеми на изградњи Коридора 10 кроз Грделичку клисуру, па и да немамо извођача за део између Левосоја и Српске куће на јужном краку, Михајловићева је рекла да имамо неуговорених осам километара аутопута између Левосоја и Српске куће, што је требало да буде финансирано из грчког ХИПЕРБ плана.

"Држава планира да распише тендер и планирамо да се организују домаће фирме. Без обзира на то што говорим да њих треба контролисати, наше компаније могу да ураде одличан ауто-пут. Пут Уб-Лајковац који су градиле је врхунског квалитета", навела је она.

На питање да ли ће са Кинезима бити договорена концесија за остале деонице на Коридору 11, министарка је рекла да, без обзира на то што нису предали понуде на наша први позив, сада разговарамо о три варијанте како да добију концесије, а да буду задовољени интереси државе и наравно њихови.

"Није ту само у питању изградња ауто-пута него и додатних садржаја уз ауто-пут. Гледамо да држава не да новац, а да опет имамо изграђене ауто-путеве. Наша је процена да ћемо успети и да ћемо имати концесије за Коридор 11", казала је Михајловићева.

Према њеним речима, било је много грешака и са нашим и са страним компанијама, "а било је и наших грешака".

Она је навела да сада издвајамо из буџета 150 милиона динара за измештање далековода на Коридору 11.

"Кинески извођача радова не може да ради, јер је неко заборавио да измести тај далековод. Све док то не урадимо, он стоји. Док он стоји, ми плаћамо одштетни захтев", рекла је она.

"Не могу да будем полицајац и да се бавим тиме шта су радили претходни минустри. Чак је и скупштински одбор констатовао да је било јавашлука када је прихватио извештај министарства саобраћаја и грађевина у мају прошле године, када сам постала министар", рекла је Михајловићева.

"И ми смо поставили питање зашто се са пројектима касни? Како је могуће да више новца буде повучено за локалне путеве него за Коридор 10? У просеку за Коридор 10 је само 15 процената новца реализовано, а за локалне путеве најмање 80 одсто", навела је министарка.

Према њеним речима, "то је толико очигледно да је интерес политичких партија био главни када говоримо о саобраћајној инфратруктури и никоме није било у интересу да се баве Коридором 10, јер не доноси политичке поене".