Вести

Михајловић: После пандемије мораћемо да мењамо своје политике

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да криза изазвана пандемијом корона вируса значи да ће морати да се мењају многе политике, пре свега у области заштите животне средине, јавног здравља и безбедности.

“Дубоко верујем да ћемо из ове кризе да изађемо много паметнији. Кад кажем паметнији, онда мислим на то да ћемо успети да учинимо много ефикаснијим своје системе, поготово оне који су се показали као осетљиви. И морамо да мењамо неке своје политике. Морамо много више да се окренемо заштити животне средине и да размишљамо о томе да безбедност заиста није само куповина наоружања, него да је безбедност и безбедност људи, хране, воде. Безбедност значи здравље, јавно здравље у које ћемо сви, као свет, морати да улажемо много, много више него до сада”, рекла је Михајловић.

Михајловић је истакла да ниједан велики пројекат у инфраструктури није заустављен због епидемије и захвалила радницима на великом раду и пожртвованости. “Свакодневно је око 3.500 радника на градилиштима највећих инфраструктурних пројеката и ниједно градилиште, кад говоримо о највећим инфраструктурним пројектима, није било затворено током епидемије. Хвала радницима на пожртвованости и раду, они су хероји ове кризе, као и они који раде у здравству и другим службама, јер је важно и шта ће бити дан после епидемије, како бисмо имали што мањи пад БДП-а”, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да је у претходном периоду било одређених проблема због епидемије корона вируса, али да су они превазиђени и да на највећим градилиштима не недостаје ни радника, ни опреме, ни репроматеријала. “Кашњење од један, три или пет месеци није страшно кад на планети 3,5 милијарде људи не ради, а најважније је да сви буду здрави и безбедни“, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да је рехабилитација деонице ауто-пута од Кузмина до Батроваца, на улазу из Хрватске у Србију, завршена управо у време епидемије, као и да око 650 радника ради на одржавању путева на територији целе Србије. “Очекујемо да врло брзо почне и са одржавањем ауто-путева, које је ранијих година обично рађено током лета, како бисмо били спремни кад саобраћај профункционише у потпуности”, додала је Михајловић.

Михајловић је нагласила да упркос преусмеравању дела средстава за подршку здравственом систему, ниједан велики пројекат неће трпети, да се сви изведени радови уредно плаћају и да се у потпуности прати план за повлачење новца из кредита за инфраструктурне пројекте. “То је важно и за наша предузећа која раде на њима, да знају да неће имати никаквих проблема да добију новац за радове”, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да очекује да домаће грађевинске и путарске компаније буду корисници значајног дела средстава које је Влада Србије припремила у оквиру мера за подршку привреди, укључујући покривање минималних зарада, одлагање плаћање пореских обавеза и кредите под повољним условима. “Оно што је важно то је да су нам све компаније кад су нам се обраћале најавиле да не планирају да отпуштају раднике и да желе да наставе са радовима, а држава је ту да им створи услове за то”, рекла је Михајловић.

 

Грађани ће казнити сваки покушај опозиције да  политизује борбу против корона вируса

Михајловић је рекла да су непримерени напади опозиције у којима се доводе у питање мере које је држава увела у циљу сузбијања  корона вируса.

“Уверена сам да ће сваки покушај опозиције да политизује борбу Србије против корона вируса и користи за обрачун са стручњацима и нападe на Владу грађани драстично казнити”, рекла је Михајловић.

Михајловић додаје да би било лепо да се председник Нове странке Зоран Живковић договори сам са собом шта жели, да га је Влада Србије позвала да помогне у борби против короне или да га не позове. “Како год било, Србија сигурно није много изгубила што немамо помоћ и подршку Зорана Живковића”, истакла је Михајловић.

“И он и сви остали лидери опозиције имају толико могућности да помогну грађанима у ово за Србију најтеже време. Напади и мржња сигурно неће ником донети добро, јер грађани виде шта ко од политичара ради и говори док се заједно боримо да савладамо заразу”, рекла је Михајловић.

 

Жене, нисте саме, пријавите насиље!

Михајловић је позвала све да пријаве сваки случај породичног и родно заснованог насиља.

“Насиље над женама и децом постојало је и раније, а сада током епидемије корона вируса у свету је око 30 одсто више случајева насиља. Процене су да је тако и код нас, али је највећи проблем у нашем друштву што се жене плаше да пријаве насиље, јер већина људи не ради, што значи да су код куће са насилником”, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да жене у таквим ситуацијама пријављују насиље преко СОС телефона или позивају невладине организације, које о томе обавештавају полицију. 

“Моја порука женама је да нису саме и да треба да пријаве сваки случај насиља, као и било који комшија који види да насиље постоји. Насиље је у оваквој ситуацији много теже и јаче и подаци из света показују да чешће доводи до убистава”, навела је Михајловић, и додала да ће наредне седмице бити одржан и посебан састанак са представницима Европске уније, сигурних кућа и других партнера управо на тему родно заснованог насиља.

 

 

Извор: Б92