Вести

Михајловић: Повећање енергетске ефикасности национални циљ

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Трстенику да повећање енергетске ефикасности не значи само ниже рачуне за топлотну и електричну енергију, већ је то питање развоја и бољег животног стандарда.

Михајловић је у овом граду обишла радове на унапређењу енергетске ефикасности у ОШ "Живадин Апостоловић", као и породицу Мијаиловић, која је добила субвенције државе за замену столарије на породичној кући.

"Трстеник је једна од општина које су раније схватиле да је важно улагање у повећање енергетске ефикасности и заштиту животне средине. Радови на замени столарије у  школи биће готови до 4. децембра, а када се све заврши емитоваће се 100 тона мање угљен-диоксида годишње, што ће значајно допринети квалитету ваздуха. Када говоримо о финансијама, онда говоримо и о уштедама које ће бити 60% постојећих рачуна, а то је додатни новац који ће моћи да се уложи у нове пројекте. Данас смо обишли и једно од 23 домаћинства која су потписала уговоре о замени столарије, односно повећању енергетске ефикасности", изјавила је Михајловић.

Михајловић је поручила да је подизање енергетске ефикасности национални циљ и један од најважнијих пројеката у енергетици. 

"Порука свима, али и позив свима, јесте да учествују у овом и у пројекту постављања соларних панела. Са 67 градова и општина потписали смо уговоре за замену столарије, а са 37 за постављање панела, и држава, односно Министарство и град, обезбедиће половину новца за оба пројекта. Већ у јануару ће бити нови јавни позив за замену столарије, до краја године сигурно још три. Позивам грађане да учествују, јер је то начин и да смањимо трошкове, не расипамо енергију и имамо здравију животну средину", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да Србија води рачуна о коришћењу ресурса у процесу енергетске транзиције и да је подизање енергетске ефикасности национални циљ, као и да ће држава и у наредним годинама субвенционисати замену столарије и уградњу соларних панела.

 

 

Извор: Танјуг