Вести

Михајловић: Претње атентатом на председника безбедносни проблем за целу државу

Потпредседница Владе Републике Србије и чланица Председништва Српске напредне странке, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је да сазнања безбедносних служби о атентату на председника Србије Александра Вучића морају бити схваћене озбиљно, јер је реч о безбедности земље, али да се претње у јеку предизборне кампање релативизују. 

"Свака назнака да може бити убијен председник је јако озбиљна и понављам, верујемо нашим службама. Ако се тако нешто може десити, то не значи само да је проблем за Александра Вучића, то је проблем за целу државу. Србија је изгубила премијера у атентату, а и тада су биле приче да су претње измишљене. Морамо да будемо опрезни и свака сумња се мора схватити озбиљно, а нажалост све се релативизује, посебно у предизборној кампањи. Ипак, неке ствари, попут претњи по безбедност председника морају бити изнад политике, јер претње убиством председника државе не тичу се само странке коју води или људи који су гласали за њега, то је озбиљан проблем за целу државу“, изјавила је Михајловић.

Михајловић је рекла да је потребно да верујемо нашим безбедносним службама, као и у случају додатних информација о томе ко је и зашто прислушкивао председника, његову породицу и друге високе функционере. 

"Кампања је већ кренула, видимо по нападима који долазе од представника опозиције и биће изазов за све нас до избора, али и Српска напредна странка и председник Вучић излазе на изборе говорећи само о резултатима које смо остварили. Људи виде каква је данас ситуација у односу на 2012. годину. Имамо нове ауто-путеве, нове болнице, фабрике, успели смо у време пандемије, не само да се одржимо, већ да будемо стабилни, а то потврђују и међународне финансијске институције. То није било једноставно, то је резултат вишегодишњег озбиљног рада и то сви грађани и грађанке виде“, рекла је Михајловић.

 

Литијум, злато и бакар критичне минералне сировине у свету и услов за спровођење зелене агенде

Михајловић је изјавила да је Србија рударска земља и да ће је заустављање развоја вратити уназад. 

Михајловић је рекла да је литијум, уз бакар и злато, критична минерална сировина у свету и да је заустављањем пројекта "Јадар" Србија изгубила шансу да међу првима у Европи добије комплетан ланац производње.

"Укинули смо уредбу о просторном плану, практично је заустављен пројекат "Јадар", али не смемо да дозволимо да се заустави рударство у Србији, јер ми јесмо рударска земља. Све друго је неистина и незнање и проблем за будућност Србије. Литијум, бакар и злато су критичне минералне сировине у свету, а Србија је богата тим сировинама. Потпуно је несхватљиво говорити да треба да се заустави рударство у нашој земљи, јер није истина да је Србија само пољопривредна земља, а да нема потребе да развијамо индустрију, рударство. Ако хоћемо да задржимо људе овде и да направимо услове да се они који су отишли врате, не смемо да станемо, јер то онда значи да идемо уназад, а онда ће људи и даље да одлазе из Србије", рекла је Михајловић. 

Михајловић је додала да је идеја била да имамо рудник литијума, фабрику батерија и фабрику електричних возила, чиме би Србија повећала раст БДП-а за још 15 милијарди евра. 

"Рударство је будућност, не будемо ли то развијати, опет ћемо остати са стране. Србија је међу првим земљама започела истраживање и није погрешно што је тадашња власт дала дозволе, а на крају ћемо бити последњи у експлоатацији  литијума. Друге државе су већ почеле са експлоатацијом, а ми смо одустали. Жалим што нисмо добили резултате студија о утицају на животну средину, онда би сви који су били против, из разних разлога, видели да се ради о новој технологији. То би био подземни рудник, потпуно дигитализован, са најновијим технологијама, високо софистицираном опремом, са високо плаћеним пословима. Не би било испарења сумпорне киселине, нема пржења јадарита на хиљаду степени, нема течног отпада, нема ничега чиме су месецима плашили грађане", рекла је Михајловић.

 

ЕПС треба да буде најбоља компанија у региону

Михајловић је изјавила да ће ново руководство "Електропривреде Србије" имати довољно простора и подршку државе да се развија и буде најбоља компанија у региону, али да је кључно да стручњаци у ЕПС-у не буду скрајнути. 

"Одласком директора, а надам се и још неких људи који су са њим били део менаџмента, ЕПС добија могућност да се развија и да људи који су одлични стручњаци, а који су били скрајнути, имају прилику да раде свој посао и да ЕПС буде најбоља компанија у региону. Ситуација је стабилна, али и даље веома озбиљна, и држава је стала иза ЕПС-а", рекла је Михајловић

Михајловић је поновила да је држава обезбедила стабилност снабдевања електричном енергијом и да ће струје бити довољно и за домаћинства и за привреду.

"Захваљујући председнику Републике и Влади није и неће бити рестрикција, а не захваљујући људима који воде електроенергетски систем. Сви спинови и покушају да се Министарство окриви за стање у ЕПС-у су смешни. Када су схватили да је дошао министар који води рачуна, када су видели да нећу да седим са стране, него ћу радити свој посао, онда су кренули напади. Министарство је радило свој посао, питали смо, контролисали, тражили податке. Проблем није настао преко ноћи, већ је све што се дешавало у нашем електроенергетском систему резултат вишегодишњег нерада и неодговорности", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: ТВ Хепи/Танјуг