Вести

Михајловић: Придружимо се "Милијарди за жене"

Насиље у породици, насиље према женама апсолутно је недопустиво, а веома поразна статистика у нашој земљи (само у прошлој години убијено више од 45 жена у односу на 28 од године дана раније) обавезују нас да се сви посветимо потпуно превенцији насиља над женама. Наравно, веома је важно да покажемо солидарност са онима који су доживели насиље у породици и да учинимо све да им олакшамо живот.

Због тога се и ја лично и жене СНС, као и целокупно чланство, придружујемо глобалној акцији “Једна милијарда устаје за правду” и позивамо све чланове да се данас придруже манифестацијама које се организују у Београду, Кикинди, Крушевцу, Крагујевцу, Лесковцу, Власотинцу, Земунпољу, Новом Бечеју и Нишу.

Желимо и да се снажно обавежемо да ћемо кроз ангажман у министарствима, владама, странкама, локалним самоуправама настојати да учинимо све да се предузму ефективне и ефикасне мере ради заустављања и кажњавања свих облика насиља према женама и да примене Конвенцију Савета Европе о сузбијању и борби против насиља према женама и насиља у породици.

Подржавамо све манифестације и акције различитих организација који се баве овим племенитим послом од Аутономног женског центра, Саветовалиште против насиља у продици, Сигурне куће као и UNDP, UN Women и УНИЦЕФ.

Удружени сигурно можемо постићи много више.

Апсолутни приоритет свима мора бити да се драстично смањи и стално смањује број жена које су убијене од члана породице, прошле године је забалежен изузетно велики пораст.

Морамо смањити све друге облике насиља. Морамо увести озбиљне механизме превениције а посебно морамо наше правосуђе обавезати да много строже поштује законску регулативе и да од жртви не прави поново жртве већ да насилник буде тај који ће бити ургентно процесуиран и удаљен из околине жртве.

А наше институције морају учинити све да се онда постигне и финансијска и социјална самосталност жене, да се она ојача како би се потпуно зауставио круг насиља и како би се жртве на најбољи начин укључивали у друштво.

Зорана Михајловић