Вести

Михајловић: Пријемом грађана заједно решавамо проблеме

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је после тросатног разговора са грађанима Краљева да је највећи део проблема у вези са водоснабдевањем, напајањем електричном енергијом и недостатком посла. 

Михајловић је рекла да ће сви грађани добити писани одговор, без обзира на то да ли су питања у надлежности Министарства рударства и енергетике или других институција. 

"Ово је још један од градова у ком смо, заједно са представницима локалне самоуправе, разговарали са грађанкама и грађанима, да покажемо да не постоје мали ни велики градови, а ни мали ни велики проблеми, јер су људима њихови проблеми највећи. Краљево је од стратешког значаја за целу земљу. Поносна сам на претходне инвестиције, на аеродром, Моравски коридор, а инвестирамо и у енергетску инфраструктуру, као што је Трансбалкански коридор, који је од огромног значаја за Краљево. Данас су људи говорили о проблемима са водоснабдевањем, нисконапонском мрежом, и верујем да ће бити задовољни брзином којом ће ти проблеми бити решени. Разговарали смо са 30 људи, сви ће добити одговор", рекла је Михајловић. 

 

Енергетска ефикасност национални пројекат, циљ смањење потрошње

Михајловић је изјавила да је подизање енергетске ефикасности национални циљ и да ће држава и у наредним годинама субвенционисати замену столарије и уградњу соларних панела. 

"Подизање енергетске ефикасности је национални циљ и један од најважнијих пројеката у енергетици. Суштина је да помогнемо домаћинствима да смање потрошњу топлотне и електричне енергије и да уједно добију ниже рачуне. До сада су четири локалне самоуправе расписале позив за грађане, у наредних 15 до 20 дана очекујемо да то ураде и остале. То је први јавни позив, који је јако важан јер ће показати да ли можемо додатно да поједноставимо процедуре за следеће позиве, а први такав ће бити крајем новембра или почетком децембра. Следеће године ћемо само за замену столарије обезбедити више од 100 милиона евра", рекла је Михајловић и додала да ће почетком септембра, по истом принципу, бити расписан и јавни позив за доделу субвенција за уградњу соларних панела. 

"Некада је то било јако скупо и компликовано, јер су људи имали проблема да поставе соларне панеле и да се прикључе на мрежу. Министарство је донело подзаконски акт како би грађани могли само једним кораком да дођу до соларних панела. Све што је потребно је да се обрате снабдевачу и са њим потпишу типски уговор за производњу електричне енергије. Нема више локацијских дозвола, нема грађевинске дозволе. Наш интерес је да у наредним годинама између 700.000 и 800.000 домаћинстава постави соларне панеле, а ми ћемо у наредне две године понављати јавне позиве и субвенционисати куповину са 50 одсто од укупне цене", рекла је Михајловић.

 

Инвестициони циклус вредан 17 милијарди евра, зелена агенда значи привредни раст

Михајловић је, одговарајући на питања о пројектима у енергетици и рударству, изјавила да је суштина зелене агенде привредни раст и конкурентност националне економије. 

"Инвестициони план Министарства који ће бити представљен у септембру обухвата пројекте вредне 17 милијарди евра. Очекујемо да ће прве велике инвестиције почети да се реализују 2022. године. Ту је изградња великих хидроелектрана, попут Ђердапа 3 и Бистрице, као и соларне, гасне и ветроелектране. Све то ће допринети стабилности енергетског система. Правимо програм како да у наредних 20, 30 година добијемо више капацитета који користе обновљиве изворе, јер је то питање конкурентности привреде. Не будемо ли се окренули зеленој енергији чека нас плаћање великих такси, због чега ће трпети економија и грађани. Корак по корак идемо ка томе и као друштво и као економија", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг