Вести

Михајловић: Прилика за српске привреднике да извозе робу у Кину

Од Београда до Новог Сада 2021. године ићи ће се брзим возом и стизати за 30 минута, изјавила је потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Михајловић је нагласила да је теретним возом, који је јуче допутовао у Србију из Кине, допремљена опрема за изградњу брзе пруге Београд-Будимпешта, односно за деоницу између Београда и Старе Пазове.

"Оно што је важно за грађане је да ћемо 2021. године брзим возом ићи за 30 минута из Београда за Нови Сад", рекла је Михајловић.

Министарка је нагласила да је то прилика за српске привреднике да извозе робу у Кину.

"Ми ћемо се потрудити са привредном комором и Министарством привреде да разговарамо да ли постоји интересовање. Тај воз ће се сада вратити празан, али треба да видимо шта можемо да урадимо да не буде више празан", рекла је Михајловић, истичући да односи Србије и Кине у смислу извоза расту.

Михајловић је најавила да ће доћи још таквих возова у Србију јер ће бити потребно да се довезе још опреме за изградњу брзе пруге.

"Ово је највећи пројекат брзе пруге и потпуно је нова ствар. То је нов начин изградње брзе пруге и телекомуникација", рекла је Михајловић.

Михајловић се осврнула и на реконструкцију барске пруге, подсетивши да је већ урађен део од 77 километара од Ресника до Ваљева, као и да је током посете премијера Русије Дмитрија Медведева потписан споразум о железницама.

Михајловић је рекла да се у Црној Гори већ ради један део пруге и да очекује да ће та земља завршити радове и на другом делу.

"За нас ће јако много значити да вратимо барску пругу на пројектовану брзину од 120 километара на сат", рекла је Михајловић.

Михајловић је указала да ће бити делова пута где неће моћи да се иде том брзином, али је нагласила да ће то бити модерна и реконструисана железница.

"Није питање барске пруге само питање путничког саобраћаја. То је врло важно за теретни саобраћај и долазак до луке Бар јер превоз робе иде у том смеру", рекла је Михајловић и најавила да би радови могли да почну крајем следеће године.

На констатацију да се 9. новембра отвара комплетна деоница источног крака Коридора 10, која обилази Сићевачку клисуру, Михајловић је рекла да Србија има комплетан ауто-пут до Бугарске што, оценила је, много значи за транзитни собраћај, али и за путнике јер неће бити магистралног пута.

Када је реч о Коридору 11, Михајловић је навела да се очекује да ће деоница од Сурчина до Обреновца бити пуштена до 19. децембра.

"Оно што је за Србију јако важно је да се радови обављају на тешкој деоници Прељина-Пожега. Та деоница мора бити готова крајем 2021. године или 2022.", рекла је Михајловић.

 

Опозиција прича о бојкоту јер нема програм

Михајловић је оценила је да опозиција нема јасан став ни аргумент ни о чему и да се зато "заклања" иза приче о бојкоту избора.

Михајловић је рекла и да су увреде и непримерен речник који користи опозиција, знак да им недостају програм и аргументи како да се у Србији живи још боље.

"Најлакше је стати са стране и бојкотовати све, али грађани то виде, а они не воле оне који су кукавице, већ подршку пружају онима који раде", рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да ће грађани на редовним парламентарним изборима наредног пролећа исказати шта желе даље.

"Грађани су судије, они ће изаћи и заокружити да ли желе Србију која се развија, у којој млади остају да живе и који дају шансу нашој земљи, или желе оне који би да се од тешких тема заклоне иза бојкота и који све вређају", навела је Михајловић.

Додала је да опозиција нема јасан став ни аргумент ни око чега, већ само неосноване критике да су против свега - од градње ауто-путева до решавања најтежих питања, попут Косова и Метохије.

"Када неко прича о бојкоту осам или девет месеци пре избора, онда вам је јасно да иза те приче жели да се заклони јер нема програм ни идеју са којом би изашао пред грађане", закључила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва