Вести

Михајловић: Прва деоница од Појата до Крушевца до краја 2021. године

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић обишла је радове на изградњи Моравског коридора, на деоници Појате-Крушевац и том приликом истакла да ће та деоница, дуга 27,8 километара, бити завршена до краја следеће године.

Михајловић је навела да изазовна времена услед корона вируса, која ће трајати, траже храбре и смеле људе који могу да раде на оваквим пројектима, што домаћи грађевинари јесу, као и квалитетне партнере, као што су америчка и британска амбасада и локалне самоуправе попут Крушевца.

Министарка је рекла да се ради о веома важном пројекту и да није реч само о ауто-путу, већ о најмодернијој дигиталној саобраћајници и регулацији реке.

"Поносна сам на то што радимо и учимо од најбољих и још поноснија што ћемо до краја следеће године имати завршену ову деоницу од 27,8 километара", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да Моравски коридор не спаја само Србију, односно Коридор 10 и "Милоша Великог", већ омогућава боље повезивање са регионом.

"Нема ничег важнијег од добре инфраструктуре и повезивања региона. Морамо да наставимо да радимо и мој апел свим грађевинским предузећима је да заштитимо раднике, али да учинимо све да градилишта раде, јер то значи опстанак наше економије. Нигде у свету није лако, али уз активно радно становништво проћи ћемо ову кризу са најмање проблема", изјавила је Михајловић.

 

Нема застоја на великим грађевинским пројектима

На великим градилиштима инфраструктурних пројеката у Србији ради око 5.500 радника, сва су активна и радови се спроводе по планираној динамици уз поштовање свих мера заштите здравља радника, рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да Министарство са извођачима редовно разговара о стању на градилиштима и апелује да се води рачуна о здрављу радника.

"Сва градилишта су активна што не значи да негде не очекујемо да се десе и неки проблеми, али сви извођачи су се добро организовали када је у питању начин рада и смештај радника и води се рачуна о њиховој заштити", рекла је министарка.

Сада све функционише по плану, а ако се десе неке непредвиђене ситуације наћи ћемо најбржи могући начин изолације и да се радови наставе, рекла је Михајловић и додала да за сада не очекује промене у динамици.

Рекла је да су тешка времена и да се мора радити и наставити са реализацијом пројеката јер економија не сме да стане.

 

Договорена изградња мањег аеродрома

Михајловић је изјавила да је током јучерашње посете Бањалуци било речи о инфраструктурним пројектима, пре свега ауто-путу и деоници Сремска Рача-Кузмин, као и изградњи једног мањег аеродрома за који ће се већ од следеће недеље тражити погодна локација.

"Већ у понедељак ће се делегације састати и разговарати о томе и тражићемо најбољу локацију за аеродром а све у циљу да се што боље повезујемо у региону", рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да повезивање није само у интересу Србије већ целог региона додајући да су везе Србије и Републике Српске нераскидиве и да се Србија труди да помогне, подржи и буде увек и свуда уз свој народ.

 

 

Извор: Танјуг