Вести

Михајловић: Путеви и пруге проходни, дневна штета због леда и снега 10 до 13 милиона динара

Потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да штета коју свакога дана снег и лед изазову у железничком и водном саобраћају износи између 10 и 13 милиона динара, упркос томе што надлежне службе снег није изненадио и што су углавном успеле да заштите и људе и имовину.

Потпредседница Михајловић је, у Информативном центру ЈП Путеви Србије рекла новинарима да је стање у свим видовима саобраћаја готово редовно.

"Видели смо да систем функцинише у свим видовима саобраћаја, а све службе из ресора Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре су показале да добро раде свој посао. Нико више не може да каже како нас зима понекад изненади", нагаласила је Михајловић.

Потпредседница Михајловић је захвалила надлежним службама из свог ресора на пожртвованости и великом залагању и навела да очекује повољније временске прилике већ крајем седмице.

Према њеним речима, од кад је невреме почело, од петка, 2.000 људи је ангажовано на путевима, па је обезбеђено нормално функционисање саобраћаја. Сви путеви су проходни, а остало је још да се очисте поједини путеви трећег приоритета на југу Србије.

Потпредседница Владе је рекла да би што више путева требало покрити видео надзором, а посебно Коридор 10, јер је много више аутомобила који пролазе тим коридором кроз Србију, него што пролазе кроз Румунију или Бугарску.

“Диспечерски центар ЈП Путеви Србије треба још да се развија и буде модерно опремљен, како бисмо знали шта се дешава у сваком тренутку”, рекла је она.

Михајловић је навела да на рекама још има проблема, и објаснила да Србија има једног ледоломца, а други би, уколико се прогласи ванредна ситуација, могли да обезбедимо у сарадњи са Мађарском.

Говорећи о пругама, Михајловић је рекла да Центар даљинског управљања Топчидер, који управља железничким Коридором 10 и пругом Београд – Бар, добро функционише.