Вести

Михајловић: Рудник у Бору, први зелени рудник у Србији

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у Ужицу да је пријем грађана прилика да се у директној комуникацији пронађу решења за проблеме са којима се људи у овом граду и округу суочавају.

Михајловић је, после тросатног разговора са грађанима, рекла да су најчешћи проблеми који су грађани износили у вези са запослењем, легализацијом објеката и инфраструктуром.

"Људи су се интересовали и за пројекте које реализује Министарство рударства и енергетике, питали су да ли ћемо имати довољно струје, гаса, како да повећамо енергетску ефикасност. Много тога се у Србији мења, као што смо мењали у саобраћају, тако мењамо и у енергетици. Само заједничким радом можемо да помогнемо да се реше проблеми грађанки и грађана. Било је навода у неким медијима и на друштвеним мрежама да су грађани бојкотовали долазак целог Министарства. Немам ништа против да се политички не слажемо и да нас неко напада због тога, али када се неко служи лажима, онда морам да реагујем. Разговарали смо са 29 људи данас, а нисмо желели да било ко од њих чека испред на 40 степени, јер ми бринемо о људима. Они су нам директно говорили о својим проблемима. За нека питања одговоре смо нашли одмах, много тога није у надлежности Министарства, али ће сви добити одговоре у наредним данима и верујем да ћемо, као и до сада, решити бар 90 одсто проблема. Ово није никаква кампања, већ жеља да помогнемо људима који нису успели да неке проблеме реше. У уторак сам у Зајечару, након тога идемо у Краљево, Крагујевац, обићи ћемо све градове. Разумем политичка неслагања, али не разумем да неко саветује људима да бојкотују могућност да реше своје проблеме у директном разговору", рекла је Михајловић.

 

Протести против пројекта "Јадар" су политички, никако еколошки

Михајловић је рекла да ни Влада Србије ни она нису адвокати "Рио Тинта", као и да је суштинско питање хоћемо ли литијум или не.

"Оно што је за нас важно је да знамо да ли хоћемо да развијамо не само рудник, већ и фабрику литијумских батерија и електричних возила. Од студија о процени утицаја на животну средину зависиће да ли ћемо имати рударење и производњу литијума", рекла је Михајловић.

 Михајловић се осврнула и на протесте који се организују против пројекта "Јадар".

"Оно што чујемо нису никакви еколошки протести, већ политички. Нико данас не може са сигурношћу да каже да ли ће и какав бити утицај на животну средину. То ћемо знати тек када студија буде готова, а тада ће сви грађани бити упознати са њом и информисани о свему и онда ћемо донети одлуку. Али, треба сви да знају да говоримо о потенцијалном утицају на БДП од 17 милијарди евра, јер желимо комплетан ланац производње, од прераде руде, преко фабрике литијумских батерија и производњи електричних возила. Без обзира на одлуке компаније и на то што ће уложити 2,4 милијарде евра, ако грађани не прихвате и ако студија покаже да ће бити утицаја на животну средину – пројекат се неће реализовати. Лично мислим да свако може да има своје мишљење, али верујем да је ово развојни пројекат који ће утицати на раст привреде и који је добар за нас", додала је Михајловић.

Михајловић ја подсетила да ће први зелени рудник у Србији бити отворен почетком октобра у Бору, а да ће сви будући пројекти бити реализовани само ако испуне све стандарде у заштити животне средине.

 

Отворени Балкан је иницијатива за квалитетнији живот свих грађанки и грађана

Михајловић је изјавила да иницијатива Отворени Балкан представља почетак сарадње која ће унапредити економију, повећати привредни раст и побољшати животни стандард грађана све три државе.

"Драго ми је да је дат рок за реализацију. Када сам била министарка саобраћаја, знам да је највећи проблем био на границама, јер смо имали ситуације да су теретни возови стајали и по 20 сати. Сада можемо да рачунамо на то да ће сви логистички трошкови бити знатно нижи. Не постоји ништа важније за конкурентност привреде од слободног протока људи и робе. Надам се да ће се, поред Србије, Северне Македоније и Албаније, иницијативи придружити и остале земље региона, јер ово није политичко питање, већ Отворени Балкан значи бољи животни стандард за све", рекла је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг