Вести

Михајловић: Са кинеским партнерима и о Луци Београд

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић каже да ће на данашњем Самиту са партнерима из Кине разговарати о постојећим пројектима, али и новим пројектима као што је улагање у Луку Београд.

Михајловић је навела да ће се, на данашњем Самиту министара транспорта Кине и 16 земаља централне и источне Европе и Трећем форуму градоначелника главних градова земаља учесница у механизму сарадње Кина плус 16 у Београду, разговарати докле се стигло са реализацијом пројеката вредних 16 милијарди долара.

"Данас ћемо причати докле се стигло са тим пројектима, а посебно ћемо се бавити како да убрзамо проток робе и путника преко границе. Србија као и друге земље у региону има доста проблема са тим да будемо много ефикаснији на границама", рекла је Михајловић.

Михајловић је навела да ће се на скупу причати и о потенцијално новим пројектима, као што је Лука Београд, али и евентуално о неким новим путним пројектима.

 

Нисам чула да Николић окупља незадовољне напредњаке

Функционерка Српске напредне странке Зорана Михајловић каже да није чула да бивши председник Србије Томислав Николић окупља незадовољне напредњаке, како пише један дневни лист, али додаје да је Србија слободна земља и да свако може да окупља кога хоће.

За напредњаке је, каже, важно да политика коју су прокламовали, дефинисали и што су обећали грађанима на изборима буде и реализовано.

"За мене је то најважније. Да ли ће се појављивати разни бивши, садашњи чланови или неке друге опозиционе странке, које ће на овај начин покушавати да умање тај значај, то је њихова слика", појаснила је Михајловић.

Важно је, како каже, да грађани виде како Србија напредује, смањује незапосленост и да долазе нове инвестиције.

 

Са Кином инвестиције скоро девет милијарди евра

Србија ће са Кином реализовати укупно скоро девет милијарди евра инвестиција, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства Зорана Михајловић.

Михајловић је после састанка министара транспорта Кине и 16 земаља централне и источне Европе, којем је била домаћин, рекла да је важно да све земље учеснице у том механизму раде на повезивању, као и на уклањању нефизичких баријера.

Истакла је да је вредност инвестиција у инфраструктури у Србији 16 милијарди евра, од чега је око девет милијарди евра вредност пројеката са Кином у различитим областима.

Михајловић је као пример навела да ће ове године бити завршене деонице Коридора 11, на којима су ангажовани Кинези, од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига.

"То је резултат нашег рада, нашег положаја, али и наших добрих односа са Кином", рекла је Михајловић и истакла да је механизам ЦИЕЗ у потпуности испунио очекивања када је реч о Србији.

Како је рекла, повезивање је од пресудног значаја ако желимо да сустигнемо развијене државе и да учествујемо у одрживом развоју.

Потпредседница Владе Србије је рекла да су на министарском самиту размењена искуства свих земаља учесница у механизму 16+1 и да је разговарано о томе како се може побољшати повезаност у региону и смањити нефизичке баријере, како би се омогућило повећање протока робе и људи.

"Свако повезивање у инфраструктури, било да је енергетска или транспорта, значи инвестиције, радна места, и бољи живот грађана, а то значи и одрживи развој. У наредном периоду ту сарадњу треба да продубљујемо, да размењујемо искуства и да заједнички радимо на уклањању баријера ефикасном одвијању саобраћаја", поручила је Михајловић.

Михајловић је захвалила Кини и кинеском председнику Си Ђинпингу на покретању ове иницијативе за сарадњу и истакла да је велика част што је Београд домаћин једног таквог скупа.

"Србија је препозната као један од лидера у сарадњи са Кином у области инфраструктуре и која ради на повезивању са регионом. Такође је и земља у којој је седиште Транспортне заједнице Западног Балкана, седиште Асоцијације за инфраструктуру и саобраћај у оквиру механизма 16+1 и учесник у пројекту Један појас, један пут. Значај тог самита је што смо се окупили да радимо заједно и на повезивању и на смањењу нефизичких баријера", рекла је Михајловић.

 

 

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва