Вести

Михајловић: Сарадња са Мађарском одлична у свим сегментима

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства Зорана Михајловић разговарала је данас у Београду с министром за иновације Мађарске Ласло Палковичем о томе како да се убрза прелаз преко границе, посебно путничких и теретних возова, као и о формирању једног граничног прелаза.

Михајловић је истакла да је сарадња две земље одлична у свим сегментима и да ће се две владе потрудити да убрзају све актуелне пројекте, од којих је посебно значајна изградња брзе пруге Београд - Будимпешта.

Најавила је да ће се о свим пројектима у области саобраћаја и инфраструктуре о којима је данас било речи више разговарати на заједничкој седници влада две земље која се очекује у априлу, када ће бити потписани и неки споразуми.

"Тема која нас мучи јесу закрчења на граничним прелазима, односно задржавање људи и робе на граници, било да је у питању друмски или железнички саобраћај", рекла је Михајловић новинарима након састанка у Влади Србије.

Михајловић је истакла да је Србија претходних година са свим суседима покренула разговоре како да се убрза прелаз преко границе.

"Радићемо заједно на споразуму. Министар Палкович је показао да је отворен да покушамо када је реч о путничком железничком саобраћају да у возу вршимо граничне прегледе, као и за теретни саобраћај да покушамо да имамо једно гранично место", навела је Михајловић.

Казала је да ће се сада оперативни тимови бавити тиме и изразила уверење да ће врло брзо бити резултата.

Зорана Михајловић је казала да су разговарали и о прузи Суботица - Сегедин, на којој део пруге треба да се реконструише, а у мањем делу да се изгради потпуно нова пруга.

Она је захвалила министру Палковичу што је дошао на састанак иако је у Мађарској државни празник.

"Имамо заиста добру сарадњу, не само политичку већ и економску и добре билатералне односе", рекла је Михајловић и нагласила да је сарадња све боља по свим параметрима.

Подсетила је да Србија и Мађарска реализују партнерски изузетно важан пројекат реконструкције и изградње брзе пруге Београд-Будимпешта и да је то била прва тема данашњег састанка.

"Једнако је била важна и тема око реке Тисе, око тога да ћемо се потрудити да током ове и делом наредне године урадимо техничко-пројектну документацију за повећање капцитета преводнице на Тиси, како би боље искористили капацитете и могућности те реке", нагласила је Михајловић.

 

 

Извор: Танјуг