Вести

Михајловић: Славимо жене са села и наше наслеђе

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас репрезентативну изложбу рукотворина жена чланица Етно-мреже у резиденцији Амбасаде САД у Београду.

Михајловић је овом приликом захвалила Амбасади САД јер смо у прилици да прикажемо шта све сеоске жене Србије праве.

“Наше жене су вредне и радне и важно је да то прикажемо целом свету јер оно што оне производе део је нашег наслеђа. Радили смо много у претходном периоду, али сви заједно морамо више да допринесемо упошљавању жена са села. Зашто је то важно? Готово свака друга жена са села је незапослена, три од четири жене немају могућност за пензионо или социјално осигурање, преко 60% њих практично ради за стан и храну. Од када смо покренули пројекат “Упослимо 1.000 жена”, запослили смо њих 766, али можемо да будемо још бољи и ефикаснији. Оно што нас чека и то очекујем од друштвеноодговорних компанија и свих окупљених, јесте да нађемо простор у центру Београда у ком ћемо моћи да прикажемо све што раде и да то могу продају. Такође, да у сарадњи са другим министарствима омогућимо подстицаје, да Министарство спољних послова кроз амбасаде прикаже наше културно наслеђе, да са Мининстарством пољопривреде омогућимо да се жене са села едукују и да могу да купе све што им треба од опреме и машина. Важно је да смо постали свесни да су жене на селу маргинализоване и да уз заједничку подршку можемо да постигнемо боље резултате. Хвала Ен, која, од када је дошла у Србију, промовише све што наша земља има”, рекла је Михајловић.

Амерички амбасадор Ентони Годфри рекао је да ове године славимо неколико годишњица - у октобру 140 година од када смо потписали трговински споразум,што представља почетак дипломатских односа и дугорочно пријатељство.

 

 

Извор: Танјуг