Вести

Михајловић: Србија дефинисала појам енергетског сиромаштва

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, председавала је седницом Националне коалиције за смањење енергетског сиромаштва, на којој је усвојен предлог дефиниције енергетског сиромаштва, што је најважнији корак за израду и спровођење акционог плана.
 
Према усвојеној дефиницији, енергетско сиромаштво је стање у којем домаћинство нема на располагању довољно могућности да обезбеди потребну количину енергије која је неопходна за здрав и достојанствен живот и то на начин који не угрожава друге основне животне потребе домаћинства или шире заједнице.
Михајловић је на седници рекла да енергетско сиромаштво треба да буде и део стратешких докумената – стратегије развоја енергетике и националног интегрисаног плана за климу и енергетику.
 
"Претходних месеци направили смо конкретне кораке, и веома је значајно што смо јасно дефинисали појам енергетског сиромаштва, који треба да буде део стратешких докумената – интегрисаног плана за климу и енергетику и стратегије развоја енергетике до 2040. године, са визијом до 2050, како бисмо дефинисали даљи развој и напредак у наредним деценијама. Такође, добро је што сарађујемо на овом пројекту и радимо заједно и држава и невладине организације, међународни партнери, локалне самоуправе, јер то је пут који ће нам обезбедити лакше налажење решења“, рекла је Михајловић.
 
Михајловић је нагласила да је потребно формирање радне групе која ће учествовати у дефинисању стратешких докумената, да је неопходна размена података, пре свега између чланова коалиције и Управе за енергетску ефикасност. На састанку је било речи и о изради уредбе о енергетски угроженом купцу, потреби да се дефинише акциони план за смањење енергетског сиромаштва и финансијској подршци мерама за смањење енергетског сиромаштва.
 
 
 
 
 
 
Извор: Танјуг