Вести

Михајловић: Србија и Мађарска партнери у области енергетике

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је  у Москви са министром спољних послова и трговине Мађарске, Петером Сијартом, о снабдевању природним гасом, потенцијалним заједничким пројектима и сарадњи на коришћењу зеленог водоника.

”Водонична стратегија биће саставни део нове стратегије развоја енергетике, чија израда је у току. С обзиром на то да је Мађарска већ донела водоничну стратегију, за Србију би било веома значајно да разменимо искуства и радимо на заједничком приступу у области зеленог водоника. Такође, Србија је припремила и нови инвестициони план, у којем је тежиште на изградњи нових хидроелектрана и новим капацитетима из обновљивих извора енергије, где такође постоји простор за сарадњу две државе”, рекла је Михајловић.

Михајловић је додала да је, уз постојећи гасовод Балкански ток, за енергетску безбедност региона важан и пројекат изградње гасне интерконекције Србија-Бугарска, која ће омогућити диверзификацију праваца и снабдевача природним гасом.

Министар Сијарто посебно је истакао значај стабилног снабдевања Мађарске природним гасом преко територије Србије и изразио спремност мађарске стране на даље унапређење односа у области енергетике.

 

 

 

 

Извор: Танјуг