Вести

Михајловић: Србија и САД партнери у енергетској транзицији

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Дејвидом де Фалком, замеником помоћника секретара САД за трговину, о сарадњи две државе у енергетском и рударском сектору, са посебним освртом на зелену економију и обновљиве изворе енергије (ОИЕ). Састанку је присуствовао и амбасадор САД у Србији Ентони Годфри.

Михајловић је овим поводом истакла да је за развој Србије енергетски сектор изузетно значајан, укључујући и план да у овој години започнемо нове пројекте у ОИЕ. 

"Донели смо нове законе, сада имамо базу за даљи развој и инвестиције, са циљем да привучемо нове компаније, да градимо хидро, ветро и соларне електране. Много је простора да радимо заједно, како у обновљивим изворима, тако и у енергетској ефикасности. Ми смо сада у енергетској транзицији, 75% енергије долази из лигнита и термоелектрана и то је велики изазов за све нас. Сада правимо план како да задржимо термоелектране, да на одрживији начин производе електричну енергију, али и развијамо нове капацитете у другим изворима енергије. Желимо зелену Србију и да 40% енергије производимо из ОИЕ до 2040. године. Инвестиције у рударству и енергетици вредне су 16 милијарди евра", поручила је Михајловић.

 

 

 

Извор: Танјуг